Властите у нас обслужват дневния ред на олигарха Прокопиев

Ако се чудите КОЙ диктува в ухото на премиера, просто разгледайте сайта на видинската дружинка за поръчки и страниците на „Капитал“

Властите у нас обслужват дневния ред на олигарха Прокопиев | StandartNews.com
  • Ако се чудите КОЙ диктува в ухото на премиера, просто разгледайте сайта на видинската дружинка за поръчки и страниците на „Капитал“
  • Когато каолиновите човечета трябва да доказват лъжите си, се стопиха като ланския сняг

Ако в последните няколко месеца наблюдавате публичните изяви на властимащите у нас и се чувствате като човек, влязъл в средата на представлението, не се тревожете. Необяснимото на моменти дори говорещо за когнитивни проблеми, поведение на изпълнителната, законодателна, а понякога и съдебна власт си има много просто обяснение. Просто всички участват къде волно, къде неволно в едно иновативно представление – театър на сенките по опорни точки на олигарха Иво Прокопиев. А аджендата (както обича да се изразява самият задкулисен бос) е една – бой по депутата Делян Пеевски и по всеки друг, дръзнал да мъти аферите на Дълбоката държава у нас и да ги вади наяве.

Не вярвате? Проверете сами. Достатъчно е само да отворите някое от над 25-те издания на „сляпото петно в българския медиен пейзаж“ Иво Прокопиев, както го нарече авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“, за да разберете какво ще говорят утре управляващите. Същото важи и за видинската дружинка за поръчки на олигарсите – БОЕЦ. Само ден, след като в някой от сайтовете на каолиновите медии или на страницата на „бойците“ се появи нова опорна точка,

управляващите от „промяната“ започват да танцуват.

В понеделник например станахме свидетели на поредно действие на театъра на абсурда. Прокуратурата извика премиера на разпит, за да предостави на разследващите данните за ония митични 20 души, на чиито рамене, досущ едни Атласи, се крепи корупцията у нас. Защото, съгласете се, някак не е почтено и законово, премиерът Кирил Петков да разполага с такава сериозна уличаваща информация и да не я споделя с разследващите в страната. И така се стигна до призовка. А веднага след нея и дойде кукленият театър.

На брифинг в Министерски съвет Петков гордо се изправи и прочете деветте си въпроса към прокуратурата. Нищо, че той е извикан на разпит. Но не мислете, че се е объркал и не е разбрал процесуалното си качество. Не, просто отколешна практика на каолиновия бос Иво Прокопиев и на прокситата му в политиката е като стане напечено, да се правят на ударени. Викат ги на разпит да кажат кои са корумпираните у нас, а те запяват: „Ааааа, чакай аз първо да питам нещо“... А самите въпроси не са родени в главата на някой съветник или на премиера. Тях отдавна сме ги виждали из изданията на разградския олигарх и видинското им братче по опорни точки и сигнали БОЕЦ.

Виж, доказателства не сме виждали.

А от поведението на властта, стана ясно, че явно няма и да видим. Просто защото такива няма. И това лъсна, в момента, в който прокуратурата поиска доказателства от премиера, а преди това и КПКОНПИ настоя за същото от правосъдния министър Надежда Йорданова (наместница на печално известния Христо Иванов, неуспял министър, неуспял лидер и вече оглеждащ се за нови коалиционни другарчета политик на Прокопиев). И Петков, и Йорданова публично показаха, че предпочитат да се излагат публично – като се правят на неразбрали или като извадят от абсурдни юридически кладенци няколко кофи с измислици, за да избягат от капана, в който сам се вкараха. Защото по закон всеки, който знае, че друг е извършил престъпление и има доказателства за това е длъжен да ги предаде на разследващите. А не да се прави на Белмондо пред медиите и като се стигне до момента с доказателствата, да спихва като балонче в парка.

Но това с балоните е също е стара игра – всеки един от медийните балони на Прокопиев и човечетата му рано или късно спихва. При това публично и доста шумно. Припомнете си само последните развръзки като делото по закона „РИКО“ срещу Делян Пеевски, което съдът в Ню Йорк прекрати заради липса на каквито и да било основания и доказателства за вина. Или пък т.нар. български списък по „Магнитски“, който не един, а цели два състава на Върховния административен съд обявиха не само за незаконен, а за газещ правата на гражданите. Сега чакаме развръзката с американския му оригинал, в който се твърди, че името на Пеевски фигурира именно заради манипулациите на олигарха Прокопиев и кръжока му за фабрикуване на лъжи. И явно каолиновият бос и марионетките му знаят каква ще е развръзката,

защото по спешност започнаха да надуват нови балони, но със стар въздух.

Както в случая с кукления театър, разпънат насред Министерски съвет от Кирил Петков. На него на нов глас беше прочетен прашасал репертоар от страниците на Прокопиевия „Капитал“ и сигналите на присъдружното му НПО Боец. При това не за митичните 20 души, развявани у нас и в Брюксел от Петков, а срещу депутата от ДПС Делян Пеевски - основния враг на разградския олигарх-ментор на премиера на „промяната“ Иво Прокопиев. За качеството на репертоара дори няма да говорим. Стари лъжи, опровергавани от истината десетки пъти. Като например опорката, подхвърлена под формата на въпрос, че ББР били дали кредити на „Булгартабак“, защото Пеевски бил акционер в дружеството. Ако си беше направил труда да я провери преди да се превърне в неин глашатай, Петков щеше да открие, че Пеевски винаги е бил само миноритарен акционер в „Булгартабак“, като продаде дела си от 5% още през 2016 г. и няма никакви отношения по даваните кредити.  

Явно и Петков, и Прокопиевият глас в ухото му се надяват, че хората няма да забележат разликата. Или че са забравили фактите. Само че за тяхно нещастие, паметта може и да е кратка, но фактите са си факти. И няма как да се изкривят или скрият. Истината също. Добре е и да помнят също така, че аджендата на олигархията не е дневният ред на обществото. И докато се опитват да го подменят, обслужвайки битките на Прокопиев, Петков и компания бутат страната във водовъртежа на цяла серия кризи - икономическа, здравна, финансова и инфлационна.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай