Влакът на властта тръгна на заден ход

Партийните пътници се смириха до Великден, ще се опитат да го подкарат отново 

Влакът на властта тръгна на заден ход | StandartNews.com
  • Във вагоните на ГЕРБ и ПП играта върви с пълна сила      
  • Партийните пътници се смириха до Великден, ще се опитат да го подкарат отново 

Влакът на властта натовари всички парламентарни пътници, запали двигателя, но направи фалстарт и вместо напред, тръгна назад.

Докато се качваха по червения килим, пътниците от различните политически вагони се усмихваха на камерите, после дружески си бъбриха между пътеките, а накрая заеха тържествено местата си по купетата.

ВИЖ ОЩЕ: Влакът на властта вече си има химн

  • Доайенът на 49-тия влак

удари камбаната, а после ги приветства с разтърсваща история. Вежди Рашидов им разказа за един възрастен човек, който го помолил да поправи пътя, който води до гробището, защото това е най-оживеният маршрут за съселяните му.

Разказът предизвика вълна от емоции в пътниците. Едни от тях започнаха да пресмятат колко такива пътища има в страната и дали това няма да е състрадателен повод да поискаме още пари от Европа. Други пък видяха в решаването на проблема нискобюджетен начин за спечелване на местните избори.

Имаше и такива, които изглеждаха съкрушени. Сигурно си дадоха сметка, че колкото и дълъг да е маршрутът на властовия влак, пътят на живота понякога е кратък и приключва на мястото, където дори да имаш милиони, лодкарят приема само две монети.

Унинието обаче бързо се замести от оживление. На инспекция във влака дойде лично президентът на железницата. Макар дълго да крачи по перона, събирайки поздравите на изпращачите, ситуацията в трена хич не му хареса.

  • Посрещна го само началникът на влака Борисов

Най-голям се оказа хаосът в първите два вагона. Там пътниците се бяха събрали да играят белот, но всеки цакаше. Според своите правила на играта. Победител така и не можеше да се излъчи.

ГЕРБ предложи свой председател на Народното събрание, но ПП извади нов коз - ротационен принцип. Въпреки че викнаха доайена да бъде арбитър, този път той не успя да се справи с положението.

Началникът на влака започна да обикаля из купетата, за да договаря нов регламент за всички игри. Накрая така се измори, че отиде да пие турско кафе. След това, в духа на продължаващия Рамазан, отсече: Силата на търпението е в способността да изчакаш. Но изпитанието е в това как се държиш, докато чакаш.   

Докато минаваше през вагоните, президентът на железницата остана доста впечатлен от табелата на входа на третия. На нея пишеше: 358 000 свободни и независими пътници. Президентът се зачуди дали ако врявата в купетата на ГЕРБ и ПП продължава, това няма да е мото още на първия вагон на следващия влак.

Реши да събере представители на всички вагони, за да ги попита, но картоиграчите объркаха плановете му. Казаха му да почака с консултациите докато играта приключи.

Така и

  • не успя да инспектира вагона на ДПС

защото там имаше височайши чуждестранни посещения. Съпроводени с ифтар. В дните на Свещения празник Мустафа Карадайъ първо се срещна с вътрешния министър на Турция Сюлейман Сойлу в епицентъра на опустошителното земетресение, а дни по-късно прие в Шумен външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу.

Само вагонът на ИТН оправи настроението на президента на железницата. Ръкопляскаха му и го увериха, че са контрольори на лудориите на останалите пътници.

Трудна му беше срещата с пътниците в последния вагон - служебния. Те са стегнали багажите си, но не знаят дали това е тяхната гара. Нещо повече,

  • профукаха във вагон-ресторанта всичките пари

Затова посегнаха и те към картите - играят на вързано.

Колкото повече президентът на железницата ги уверява, че идват редовните министри, толкова по-често началникът на влака пуска мухата, че не е лошо вагонът да не се разкача - те да останат на власт, но гласувани от парламента.

Радостта от новото пътуване за служебните министри обаче се смесва с притеснението кой точно ще ги командва - президентът на железницата или началникът на влака. То и сега не знаят кои са началниците им. Едни ги карат да дават изтребители, други им забраняват.

Играта на всичко коз в първите два вагона стана ожесточена и всички пътници се събраха да гледат сеира. Предницата натежа, центърът се измести и вагоните вместо напред, тръгнаха по ръба назад. Началникът на влака хукна да дърпа ръчката, но дали положението не е фатално и дали влакът няма да катастрофира отново?

В страха от разпятието партийните пътници вкупом станаха смирени. Така ще е до Великден. След това отново ще се опитат да подкарат влака. Както каза Вежди Рашидов, ако не можем да направим кабинет, ще чакаме помощ от Бог. Без съмнение, във влака на властта надеждата умира последна.  

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай