ВКБООН праща технически екип за бежанците в България

Следващата седмица ще получим финансова помощ от общността

ВКБООН праща технически екип за бежанците в България | StandartNews.com

София. Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) ще изпрати технически екип в помощ на България. Това обяви върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, след срещата му с премиера Пламен Орешарски.

"С премиера решихме да развием една програма за сътрудничество с българското правителство, за да помогнем на България да осигури защита и подкрепа на бежанците. Бих изразил моята висока оценка за дискусията, която имах с премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Цветлин Йовчев", обясни Гутериш.

"Решихме - да бъде изпратен технически екип, който да дойде в България другата седмица. Този технически екип ще има три основни задачи – изграждане на капацитета на Агенцията за бежанците, да се прецезира и опрости процедурата, за да може да ускори процесът за получаване на статут на бежанец, и да се подкрепи правителството в различни аспекти за бежанското общество. Ще мобилизираме нашите ресурси и капацитет, за да реализираме най-належащите нужди, обясни върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

По думите му сирийското общество страда и заслужава подкрепата ни

Имаме 2,4 милиона сирийски бежанци в други страни. В Турция в момента има 700 хиляди бежанци. В Ливан, може би, 25% от населението са сирийски бежанци. В този контекст, солидарността на Европа е много важна, важно е европейските страни да държат границите си отворени", обясни комисар Гутериш.

Гутериш изрази благодарност към европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, която подкрепя действията на съседните страни, защото други европейски страни също трябва също да бъдат ангажирани с бежанците.

„Идвам от Португалия и си спомням в началото на 90 години на миналия век, имахме подобна ситуация, спомням си група скинхедс, които убиха африкански мигрант, и започна зараждането на расизма, особено към африканските мигранти. Тогава медиите изиграха много решаваща роля, обществото да разбере важността на толерантността. Възможно е, в българското общество, да имате едно изригване на ксенофобия, важно е да се обясни, че бежанците са хора, които много са страдали, и имат право да получат солидарността, от която се нуждаят", обясни той.

Орешарски: Запознах Антониу Гутериш с това, което правим

С върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш обсъдихме различни аспекти на най-важния за нашата страна в момента въпрос – за бежанците, каза Пламен Орешарски след срещата.

Запознах върховния комисар с това, което правим от лятото насам, но и с решимостта ни да отстраняваме проблемите и да осигурим защита на сирийските граждани, които търсят помощ. Засилили сме контрола на емигрантите, за да не допуснем хора със съмнителни мотиви в страната. Благодарих за подкрепата, до момента. Върховният комисар се отзова на нашето искане да продължи тази подкрепа.

Кристалина Георгиева: Следващата седмица ще бъде отпусната финансовата подкрепа от общността 

Еврокомисарят Кристалина Георгиева увери, че финансовата подкрепа от общността предстои да бъде отпусната следващата седмица, обясни Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай