Вицепрезидентът: Институцията не бива да се приватизира

Вицепрезидентът: Институцията не бива да се приватизира | StandartNews.com

София. "Президентската институция не бива да се приватизира", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по Нова ТВ. 

„Президентската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите", зави тя по повод определението „контрапрезидент" по неин адрес.

„Моето поведение не бива да води до такива размисли", категорична бе Попова и обясни, че от срещите й с хората от цялата страна останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори", заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент" се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г. Тогава се създало и впечатлението, че от президентството се изпращат послания само към една част на населението.

Попова заяви, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка. „По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, я тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората", добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират", категорична бе тя и отрече да има връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!" Дали обаче нещо противоречи на Конституцията, или не било работа на Конституционния съд.

„Важно е нашата институцията да се избави от ниски политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията", заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес". Причината – в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция", подчерта тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и я харесва.

Запитана дали ще успеят да изкарат докрай мандата си с Плевнелиев, Попова отвърна: „Така сме влезли, така и ще излезем".

Вицепрезидентът има днес рожден ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай