Виктория Нюланд с висока оценка за България пред Борисов

Виктория Нюланд с висока оценка за България пред Борисов | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която е на работно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция "Фокус".

Премиерът Борисов и Нюланд оцениха като успешна форма на сътрудничество създадените работни групи за развитие на стратегическия диалог между двете страни в ключови области като сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки. Работните групи бяха създадени в резултат на постигнатите договорености при посещението на държавния секретар Джон Кери през януари миналата година.

В контекста на световните усилия за овладяване на миграционната криза и заплахите към сигурността, Бойко Борисов и Виктория Нюланд разгледаха сътрудничеството в областта на отбраната и оцениха високо взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма.

Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система. Нейната цел е да предостави ефективно и справедливо правосъдие, бизнесът и гражданите да се почувстват равнопоставени с държавата, заяви премиерът Борисов. По съдебната реформа сме си поставили две цели – важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др., както и влизането на конкретни дати в парламента на пет закона – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма.

Други основни акценти в разговора между министър-председателя Борисов и помощник държавния секретар Нюланд бяха икономическото сътрудничество и енергийната диверсификация. Борисов информира госта си за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб „Балкан". По думите му, тези два проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Премиерът постави и въпроса за съществуващия визов режим за български граждани като посочи, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай