Вигенин в Белград: Имаме нужда от силна, активна и уверена Европа

Вигенин в Белград: Имаме нужда от силна, активна и уверена Европа | StandartNews.com

"Добрите времена са зад нас. ЕС е принуден да се справя с поредица от последователни и застъпващи се кризи от 2008 г. насам. Последната - кризата с бежанците - ни доведе до точката, в която или ще се изправим и ще победим заедно, или ще се срутим." Това заяви народният представител от БСП Кристиан Вигенин в заключителното изказване на Балканската конференция, организирана от Партията на европейските социалисти в Белград. "Европейският съюз ще оцелее, но днешният европейски политически елит - едва ли. Огромна грешка е в трудни времена да се търсят национални решения. Глобалните предизвикателства изискват глобална солидарност. Имаме нужда от повече Европа, но не от тази мързелива и бюрократична Европа, а от силна, активна и уверена в себе си Европа.", допълни той и заяви готовността на Партията на европейските социалисти да поеме лидерската роля.

Кристиан Вигенин, който ръководи Работната група на ПЕС за Западните Балкани, очерта необходимостта страните от региона да засилят сътрудничеството помежду си, да дефинират своя общ интерес и да създадат свой дневен ред, който да налагат в Брюксел, Вашингтон, Москва, Берлин и навсякъде, където е необходимо. "Точка първа от този дневен ред трябва да бъде присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз възможно най-скоро", заяви Вигенин и припомни миналото на Балканите, в което векове наред геополитическото противопоставяне и политиката на "разделяй и владей" са водили до войни и омраза между народите. "Перспективата за европейска интеграция даде шанс да бъде сложен край на тази политика. От нас зависи обаче дали този процес ще стане наистина необратим."

Кристиан Вигенин предложи социалистическите и социалдемократическите партии да изработят заедно един основан на ценности прогресивен план за региона и се ангажира ПЕС да подпомогне този процес. Той подчерта, че Работната група за Западните Балкани ще предложи план за действие за следващата година, който да направи политиката на ПЕС в региона много по-видима и по-съдържателна - както с политически обмени, учебни посещения и обучения, така и с по-силен политически принос на най-високо равнище в Брюксел.

Следващата Балканска конференция на ПЕС ще се проведе през пролетта на 2016 г. в Скопие, с което ПЕС иска да окаже подкрепа на Социалдемократическия съюз на Македония преди предсрочните парламентарни избори в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай