Вигенин: Няма рязко нарастване на български имигранти във Великобритания

Вигенин: Няма рязко нарастване на български имигранти във Великобритания | StandartNews.com

София. "На първо място трябва да кажа, че никакви статистически данни не предполагат рязко нарастване на броя на български имигранти към Великобритания". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти в столицата. И продължи: "Но тенденциите, които се наблюдават във Великобритания, за нас представляват наистина проблем, защото излизат от европейската рамка и неслучайно беше достатъчно остра и оценката на Европейската комисия вчера, която ние самите разчитаме да защити договорите с това да защити и българските граждани, които в момента работят във Великобритания или имат желание да заминат във Великобритания".

Вигенин каза още, че кампанията, която върви срещу българските имигранти във Великобритания, се развива месеци наред и е доста притеснителна. "Жалко е, че дневният ред на британското общество се определя в момента от антисистемни партии, които налагат определени позиции и виждания. Притеснени сме, че британското правителство се поддава на тази пропаганда и предлага мерки в отговор на тази пропаганда, които част от тях ние разглеждаме като откровено дискриминационни", каза още той.

"Тази кампания превърна в мишена всички български граждани, огромната част от които всъщност са високо образовани хора, които допринасят значително за развитието на британската икономика и допринасят като цяло за британското общество", допълни министърът.

"Великобритания определено е една от страните, които спечелиха много от разширяването на ЕС, от възможността да се отворят нови пазари за Великобритания, от възможността британските компании да печелят от своите инвестиции в новите страни членки. В конкретния случай трябва да кажем, че британските компании печелят от своето присъствие в България", добави Вигенин и
напомни, че британските туристи винаги са били добре дошли в България.

Министърът на външните работи изтъкна, че много британски граждани имат собственост в България и този факт трябва да бъде признат от британското общество и "още по-конкретно от британското правителство". "Това, което ние очакваме е честно третиране и признание, че България има ценен принос към Европейския съюз и не само България, а като цяло новите страни членки и че разширяването не създава само по себе си проблеми за Великобритания, а обратно – то създава нови възможности", допълни Вигенин.

"Българските граждани не са проблем. Пак подчертавам, че няма никакви статистически данни, които да потвърждават наличие на намерения за масово заминаване на български граждани към Великобритания. Аз се надявам все пак предложените от г-н Камерън мерки да не бъдат прилагани толкова бързо, а нека все пак да се види какъв ще бъде ефектът от отварянето на трудовия пазар на Великобритания от 1 януари 2014 г. ", обясни министърът и уточни, че ще бъдат взети мерки за защита на българските граждани във Великобритания.

Смятам, че е редно британското правителство по-ясно да признае приноса на българските граждани към развитието на британската икономика. Въпреки уверенията, които през лятото бяха отправени от министъра по европейските въпроси Лидингтън, който посети София, след това неколкократните уверения от различни висши представители от британското правителство, че няма да има ограничения на трудовия пазар на Великобритания, че няма да се прилагат дискриминационни мерки. Виждаме, че към днешна дата тази позиция започва да се променя. Моят призив е все пак наистина да не се прибързва с прилагането на тези мерки, защото ако всички тези опасения не бъдат оправдани, тогава и тези мерки ще бъдат излишни", каза още Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай