Вигенин иска Европа да разследва събитията в Одеса

Вигенин иска Европа да разследва събитията в Одеса | StandartNews.com

Виена. Международният съвещателен панел на Съвета на Европа да разследва драматичните събития в Одеса. Това поиска външният министър Кристиан Вигенин по време на 124-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на която бе отбелязана и 65-годишнината на Организацията, предадоха от пресцентъра на МВнР.

Вигенин подчерта, че можем да покажем солидарност и състрадание към украинският народ, като му помогнем да стигне до истината за това ужасяващо престъпление.

Външният министър отбеляза важността да се предприемат спешни мерки за деескалация на напрежението и нуждата от конституционна реформа с оглед на подкрепа на принципа на разделението на властите, засилване на демокрацията и утвърждаване на правовата държава, като допълни необходимостта от включването на малцинствата в тези процеси.

Основните теми на форума бяха състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Европа, както и ситуацията в Украйна

Останалите въпроси от дневния ред на сесията включваха гарантирането на дългосрочната ефективност на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, сътрудничеството между Съвета на Европа и Европейския съюз, и политиката на Съвета на Европа към съседните региони.

В последната точка на сесията Австрия предаде ротационното шестмесечно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа на Азербайджан. България ще поеме ротационното председателство на Комитета на министрите на СЕ през втората половина на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай