Вигенин: Европейското бъдеще на Босна и Херцеговина е приоритет за България

Вигенин: Европейското бъдеще на Босна и Херцеговина е приоритет за България | StandartNews.com

София. За България европейското бъдеще на Босна и Херцеговина е приоритет и очакваме новата Европейска комисия да насочи повече внимание към развитието на страната. Необходима е сериозна дискусия и набелязването на конкретни мерки с ясна времева рамка, за да адресираме проблемите, вместо да вървим след събитията. Това каза министър Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Днес той се срещна с д-р Валентин Инцко, Върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина.

Д-р Инцко благодари за подкрепата на България за работата на Върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина. И подчерта и приноса на българските военни в рамките на ръководената от ЕС операция „Алтеа".

Вигенин и Инцко споделиха безпокойството си от застоя, в който се намира Босна и Херцеговина. Те изразиха надеждата политическото ръководство на страната да съумее да намери нова мотивация за провеждането на необходимите реформи, за да отговори на справедливите очаквания на хората за конкретни резултати, съобщиха още от МВнР.

За щастие, протестите в началото на годината не ескалираха, но бяха силен сигнал към всички нас, че трябва да променим нещо, отбеляза Вигенин. От своя страна д-р Инцко сподели, че новата ЕК и новото правителство в Босна и Херцеговина, което ще бъде сформирано след изборите през октомври, дават шанс за преоценка на подхода към предизвикателствата, пред които е изправена страната.

Двамата обсъдиха и провеждащата се днес в Брюксел донорска конференция във връзка с преодоляване на щетите от наводненията в Босна и Херцеговина. Освен с финансови средства ние сме готови да помогнем по начин, който е най-полезен за страна, подчерта министър Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай