Венецуелска сапунка-3: Захариева отвръща на удара

България не можеше да има различна позиция, обяви дипломат № 1

Венецуелска сапунка-3: Захариева отвръща на удара | StandartNews.com

Трета серия на венецуелската сапунка откри вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. След като президентът Румен Радев отново я нападна вчера и заяви, че позицията на България е преписана и той няма с кого какво да обсъжда, дипломат № 1 отвърна на удара днес.

ВИЖ ОЩЕ: Радев с втора серия на венецуелската сапунка

Позицията на България не е преписана. Страната ни не можеше да има различна позиция за Венецуела, заяви пред журналисти в парламента Екатерина Захариева. По повод припомнянето на Радев, че дори ООН е заела неутрална позиция, Захариева заяви: "По правилата генералният секретар не може да вземе една или друга позиция, когато държави в ООН имат различни. Неслучайно ООН е организацията, която посредничи във всички тежки конфликти“

"Президентите и правителствата на държавите са нещо друго. Например редица президенти, не само правителство изразиха мнението си по този въпрос, включително и чешкият президент, който изпрати писмо и покани Гуайдо, който не може да бъде упрекван със силни връзки в САЩ“, допълни Захариева.

ВИЖ ОЩЕ: Венецуелска война между ГЕРБ и Радев (ОБЗОР)

Важно е всички заедно да работим за репутацията на България във външнополитически план, усилията за координация с президента трябва да продължат, заяви още външният министър. Така тя отговори на другия президентски упрек от вчера, че ведомството й не търси мнението на "Дондуков" 2 по други важни външнополитически въпроси като договора с Македония и посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ.

„Правителството счита, че е добре България да говори в един глас в международен план. Много често изпращаме позициите, които изразяваме по различни теми, предварително, така че наистина колегите от президентството не четат тези неща. Разбирам, че той (б.р.: Румен Радев) като че ли вече е недоволен от това", коментира Захариева. И продължи: "По Конституция външната политика се осъществява от Министерски съвет. Считам, че усилията за координация трябва да продължат. Ако той не желае, може да ги спрем.".
Президентът може би е забравил, че договорът с Македония му бе изпратен писмено и предварително, нищо че по конституция не сме длъжни да го правим, каза още дипломат № 1.

ВИЖ ОЩЕ: 6 скандала потънаха във венецуелската мъгла

"Не ми е приятно, че трябва да влизаме в реплика и дуплика с президента", заяви Екатерина Захариева. И препоръча на държавния глава: "Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай