"Възраждане" обяви културната столица на България

Инж. Коста Стоянов с големи идеи за образование и туризъм

"Възраждане" обяви културната столица на България | StandartNews.com

Кандидатът за кмет от „Възраждане“ във Варна инж. Коста Стоянов проведе изключително полезна среща с представителите на културния сектор в морската столица, съобщиха от пресцентъра на партията. Срещата бе посетена от представители на различни сектори в сферата на културата, които зададоха важни въпроси, касаещи развитието на различните направления на културата в града. 

От своя страна инж. Стоянов заяви: „Наясно съм с неглижирането на културния сектор на местно и държавно ниво и бих искал да представя пред вас своите идеи за развитието на културата и изкуството във Варна. Бих искал да получа от вас обратна връзка и да започнем отсега изграждането на Варна като културна столица на България. Считам, че Варна, като морски град, би могла да развива висока и още по-качествена, достъпна и добре платена култура, отчитайки факта, че може  да се подобрят значително връзките култура – образование и култура – туризъм“. 

Инж. Стоянов посочи, че културата и изкуството са най-подценяваните сфери в обществения живот. 

„Всъщност, те са скритият “учител” на социума. Хората на изкуството са тези, които се грижат за духовното израстване и развитие на обществото. 

В по-прагматичен план заниманието с изкуство и досегът с произведенията на изкуството влияят директно на развитието на човешкия мозък. Например, свиренето на инструмент развива едновременно двете полукълба на мозъка, тъй като по едно и също време тялото изпълнява редица функции паралелно – двете ръце извършват различни движения, включва се зрение, слух и се получава цялостно възприятие.

В този смисъл изкуството развива у човека разнообразни психофизически качества и умения.

Днес, в община Варна съществуват материални и духовни следи от всички исторически епохи на човешкото развитие. Градът е дoмaĸин нa разнообразно множество фopyми cъс cвeтoвeн aвтopитeт, cpeд ĸoитo: Meждyнapoдeн мyзиĸaлeн фecтивaл "Bapнeнcĸo лятo", Meждyнapoдeн бaлeтeн ĸoнĸypc, Meждyнapoдeн джaз фecтивaл, филмови и музикални фестивали и  дp.

Културният афиш във Варна е богат и целогодишен. 

Богатото културно-историческо наследство се нуждае от съхраняване и елегантна и щадяща експозиция. Творческите гилдии и екипи би следвало да участват активно при вземането на решения във връзка с културния живот на Варна. Културният облик на Варна се нуждае от идейна свързаност по такъв начин, че да се представи цялостен продукт, от който могат да черпят знания и мотиви за духовно израстване всички хора по света, посетили нашия град“, заяви още инж. Стоянов.

Представителите на културните среди във Варна заявиха, че към момента най-сериозен проблем е реализацията на младите хора, които нямат поле за изява. 

„Имаме загубени цели поколения таланти, които няма къде да се реализират“, категорични бяха културните дейци.  Кандидатът за кмет от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов посочи, че именно в тази насока са насочени голяма част от приоритетите в сектор култура и добави:

„Едно от нещата, които сме предвидили когато стана кмет, е създаване на Детски културен фонд, който да осигури карти за безплатно посещение на културните институти в град Варна на децата и учениците.  Успоредно с това сме предвидили създаване на Младежки професионален фонд Култура, който да спомага за взаимодействието  между училищата по изкуствата и културните институти в града. Осигуряване на платен стаж на ученици от 10, 11 и 12 клас от училищата по изкуствата в културните институти във Варна според техните нужди.“.

А ето и другата част от приоритетите в сферата на културата, които инж. Коста Стоянов изведе:

1. Възстановяване на Международния балетен конкурс в гр. Варна и съпътстващата го програма.

2. Създаване на Общински културен календар и неговото представяне пред обществеността.

3. Създаване на Дом на фолклора.

4. Реставрация и консервация на откритите археологически обекти на територията на община Варна.

5. Създаване на нови зали и  пространства за сценични изкуства предвид растящите нужди на града.

6. Създаване на Детски културен фонд, който да осигури карти за безплатно посещение на културните институти в град Варна на децата и учениците

7. Създаване на Младежки професионален фонд Култура, който да спомага за взаимодействието между училищата по изкуствата и културните институти в града. Осигуряване на платен стаж на ученици от 10, 11 и 12 клас от училищата по изкуствата в културните институти във Варна, според техните нужди.

8. Поддръжка и базова издръжка на сградния фонд. 

9. Подобряване на достъпността до културни мероприятия за хора със специални нужди.

10. Масова инициатива „Дари книга“.

11. Привличане на артисти от всички сфери на културата, които да работят за облагородяването на градската среда.

12. Идейна свързаност на културния живот във Варна с образованието и туризма.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай