Важен американски дипломат пристига в София. Причината

По време на посещението Карън Донфрид ще проведе срещи на високо ниво

Важен американски дипломат пристига в София. Причината | StandartNews.com

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид ще бъде на посещение в София на 18 и 19 май, съобщават от американското посолство.

По време на посещението Донфрид ще проведе срещи на високо ниво, в рамките на които ще препотвърди силното двустранно партньорство между Съединените щати и България, уточняват от дипломатическата мисия.

Карън Донфрид ще се срещне с високопоставени представители на правителството на България и с лидери на политически партии, с които ще обсъди широк спектър от ключови теми, между които нашето стабилно двустранно сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу непровокираната война на Русия в Украйна, ангажимента на САЩ в подкрепа на българската енергийна сигурност, мерките за справяне с корупцията и други регионални въпроси.

Това посещение е най-новото в поредица ангажименти на високо ниво между САЩ и България. Съвсем наскоро вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан и заместник-държавният секретар по политически въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд проведоха срещи с министър-председателя на България Кирил Петков по време на неговото посещение във Вашингтон на 9 и 10 май. Секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин посети България през март, а съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей беше на визита в София през февруари.

Посещението на помощник-държавния секретар Донфрид ще надгради тези ангажименти и ще постави основата за следващата среща в рамките на двустранния стратегически диалог между САЩ и България, която ще се проведе по-късно тази година, уточняват от американската мисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай