Василев с важно съобщение за бюджета. Какво става с инфлацията

Бюджет 2022 бюджет е инвестиционен, каза министърът на финансите

Василев с важно съобщение за бюджета. Какво става с инфлацията | StandartNews.com

"Бюджет 2022 бюджет е инвестиционен. Основните параметри на бюджета залагат двойно увеличение на капиталовите разходи - в образование, култура и спорт, както и социална програма". Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Друг важен елемент е, че във всяка една сфера въпросите, които Министерството на финансите питаше, бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направен от нулата по този начин", подчерта той.

По думите му това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

"2,1% е бюджетния дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът.

"Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година", каза още Василев, предава "Дарик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай