Вълна от оставки след вота

Иван Костов, Меглена Кунева и Емил Кабаиванов си тръгват заради лошите изборни резултати

Вълна от оставки след вота | StandartNews.com

София. Вълна от оставки след вота. Часове след като станаха ясни резултатите от преброените на 96 % бюлетини след изборния ден в неделя, лидерът на ДСБ Иван Костов, лидерът на България на гражданите Меглена Кунева и лидерът на СДС Емил Кабаиванов хвърлиха оставки.

Поредицата оставки на лидерите на основните партии вдясно са следствие от ниските резултати на изборите.

Още сутринта от Демократи за силна България съобщиха, че Иван Костов заедно с ръководството се отдеглят от поста и ще се проведе национална конференция с избор за ново ръководство.

Последва оставката на председателя на СДС Емил Кабаиванов, която той ще връчи във вторник на Националния съвет и ще ги призове да го последват.

Лидерът на движение България на гражданите Меглена Кунева също съобщи, че заедно с ръководството се оттеглят от върха на партията, но ДБГ ще продължи да участва активно в политиката и в следващи избори.

Костов сдава властта на 23 юни

Националното събрание на ДСБ ще се проведе на 23 юни, когато по думите на Иван Костов партията ще трябва да избере ново ръководство, което да върви по нов път.

"Съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи", каза лидерът на ДСБ.

По-рано стана ясно, че редиците на ДСБ оредяват. Радан Кънев и Петър Москов обявиха в социалните мрежи, че подават оставка, защото не са оправдали доверието на своите избиратели.

СДС решава бъдещето си във вторник

Емил Кабаиванов обяви, че подава оставка като председател на СДС. Във вторник ще има заседание на Националния изпълнителен съвет, на което Кабаиванов ще връчи оставката си официално. "Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС.", смята лидерът на синята партия.

Кунева обяви загуба за нормалността

Лидерът на движение България на гражданите Меглена Кунева подаде оставка от председателския пост заради представянето на изборите. Заедно с нея си тръгва цялото ръководство на ДБГ.

Причината за лошото представяне от движението отдадоха на нездравословната изборна среда. „Няма как да имаме честни избори, когато нямаме свободни медии, в които всяка партия може да представи идеите си", обясни Кунева.

Според нея изборните резултати затвърждават досегашното статукво във властта. „България ще продължи да има парламент, доминиран от ГЕРБ и БСП", каза още тя. Кунева очаква съвсем скоро да продължат и игрите за съставяне на „мръсни коалиции, които да ни управляват".

"Моята оценка е, че днес всички ние загубихме. Загуби нормалността. Осъмнахме отново с един двуполюсен модел. Той се нарича "представени и непредставени". Три милиона и половина от нас емигрираха, отказаха да поемат грижата и отговорността за страната, отивайки да гласуват. Те прецениха, че обстановката е такава, че те няма да могат да дадат информиран и честен вот", каза Кунева на пресконференция на партията.

Тя добави, че не е обмисляла възможността да участва в бъдещо правителство, ако бъдат поканени. „България на гражданите ще продължи да работи за това да убеди хората, че има различна политика, която може да подобри състоянието на страната и ще участва в следващите парламентарни избори", допълни Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай