В СДС са важни каузите, а не постовете

Всички губим от скандала със СРС-тата, казва Емил Кабаиванов

В СДС са важни каузите, а не постовете | StandartNews.com

По-малко от две седмици остават до изборите на 12 май. Според повечето социолози СДС няма да намери място в следващия парламент. Лидерът на партията Емил Кабаиванов обаче твърди обратното. "Стандарт" потърси неговото мнение за бъдещите конфигурации в Народното събрание, както и за скандалите с подслушването от последните дни.

- Г-н Кабаиванов, вече много пъти изразихте убеденост, че СДС ще влезе в следващия парламент. На какво се дължи вашата увереност?

- Да, така е. И продължавам да съм убеден в това. Моите наблюдения са такива и аз нямам причини за съмнение, след като са базирани на мнението на хората, с които се срещам в страната. Те не са част от скъпоплатените социологически проучвания, а са хората, от които зависи бъдещето на страната. Именно те ще определят кои партии ще участват в този важен процес, в правото и отговорността да посочиш кой да управлява държавата. Хората имат значение, а не социолозите, платени от една или друга партия.

- Ясно е, че не вярвате на социолозите, а какво показват вашите наблюдения - колко депутати ще има СДС?

- Не е важно колко точно депутати ще има парламентарната група на СДС в следващия парламент, защото всички сме виждали депутати, които не са работили за своите избиратели, а за собствена облага или на тези, които са им осигурили по един или друг нерегламентиран начин мястото в Народното събрание. Убеден съм, че всички депутати от СДС ще работят за по-достоен живот на хората, които са им гласували доверие.

- Казвате по-достоен живот на хората, какъв кабинет би могъл да им го осигури?

- България се намира в труден момент, поставена е в нездрава среда на икономическа и политическа криза. Затова след изборите на 12 май максимално бързо трябва да се сформира кабинет, който да е стабилен и съставен от професионалисти, а не от парашутисти. Устойчивостта на държавата зависи от този кабинет и той трябва да върне вярата на хората в законността.

- Според вас има ли необходимост от структурни промени в правителството?

- На първо място трябва да разберем в какво състояние е държавата. Структурните промени не винаги водят до по-голяма ефективност на дейността. Определено трябва да се реформират системите, където са заложени най-големите "бомби" - на правосъдието, здравеопазването, земеделието, социалната, административната и тази на Министерство на вътрешните работи. В програмата на Съюза на демократичните сили има залегнали предложения за структуриране на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което да бъде разделено на три отделни министерства не с цел увеличение на администрацията и административната тежест, а за да може да се носи пряка отговорност и да има по-добър контрол върху дейностите на съответните браншове. Механичното събиране на трите важни сектора в едно министерство доведе до недоволството на хората именно заради липса на прозрачност и контрол.

- Какво ще поискате, ако ГЕРБ ви помоли за подкрепа, за да състави правителство?

- Този въпрос е зададен твърде рано. Изборите са след 12 дни, а до тогава на ход е българският избирател. Той ще определи кои партии ще могат да сформират самостоятелно или коалиционно правителство. Ако СДС получи подобна покана, то тогава може да говорим в конкретика.

- Мислите ли, че СДС трупа точки от последните скандали със СРС-та, в които се забърка ГЕРБ?

- Няма партия в България, която да набира позитиви от подобни скандали, независимо дали са насочени към една или друга политическа сила. В новата история на България службите са имали значително въздействие върху резултатите от изборите. Всичко това е срам. Срещу всичко това сме се борили през последните 24 години, а виждаме какви са резултатите. Задкулисни договорки и интереси се опитват да управляват страната. Именно заради това Съюза на демократичните сили започна на чисто. Не е случайно, че само в СДС няма кандидати, принадлежни към Държавна сигурност.

- Срина ли се доверието към Бойко Борисов след изнесените разговори между него Мирослав Найденов и Николай Кокинов?

- Все още е рано да се разбере каква е целта на този запис. Нека да се проведат нужните проверки и да излезе прокуратурата с компетентно мнение, за да можем ние, политиците, да коментираме доверието към Бойко Борисов или към другите замесени в този запис.
Ние от СДС неколкократно сме искали оставката на Мирослав Найденов и сме сезирали за злоупотреби със служебното му положение. Не може в днешна България да се случват подобни неща, без да се понася не само политическа, но и наказателна отговорност.

- Какъв трябва да бъде следващият премиер на България?

- Трудно е да се даде рецепта за образа на бъдещия премиер на България. Хората се нуждаят от диалог. Искат да бъдат чути и техните проблеми да стигнат до съответните инстанции. Със сигурност трябва да е човек, който ще даде шанс на комуникацията между хората и държавата. Защото там връзката е скъсана.

- Разполага ли СДС с премиер в сянка, който би могъл да възстанови тази връзка?

- Съюзът на демократичните сили е кауза. Тук лидерството е на заден план. Ние сме се събрали съмишленици, които сме обединени от общи ценности и принципи. Затова председателите на партиите в съюза сме отстъпили своето водачество на екипността. Не знам какво имате предвид с този въпрос, но ако има движеща сила във формацията, то тя е тази на хората, които искат промяна.

- Какво смятате за кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер?

- Тази кандидатура не е факт. Казах и по-рано, че не можем да говорим за подобни неща преди изборите. Нека се съсредоточим върху това хората да направят своя достатъчно информиран и рационален избор на 12 май, а след това ще говорим за премиери, кабинети и министри. Наблюдаваме едно наддаване с гласовете на избирателите, все едно са нещо, с което разполагаме, а забравяме, че хората излязоха на улицата заради това предварително разпределение на баницата.

- Какво ще кажете на хората, които останаха разочаровани от това, че сте на избори без Иван Костов, Надежда Михайлова и Мартин Димитров?

- И тримата изброени не са част от Съюза на демократичните сили, защото са работили против него. Няма да се връщам назад, но в един или друг етап на развитието на СДС те са направили така, че да се наложи да се разделим с политиците на прехода. Съюзът на демократичните сили застава пред избирателите със своето лице, а то е на млад човек с опит и необвързан с компрометирани управления и икономико-политически картели.

- Какъв според вас е шансът на Меглена Кунева да влезе в парламента?

- Г-жа Кунева е доказала, че не е политик, на когото може да се разчита. Тя неведнъж е лъгала българския избирател. А откакто е лидер на партия, твърди, че е дясно ориентирана, без да има реални действия в тази посока. Последното доказателство за това е наличието на агенти на ДС в листата на партията й.

- От колко партии смятате, че ще бъде следващият парламент?

- Какво значение има колко партии ще има в следващото Народно събрание. По-важното в случая е да има стабилност, която да даде възможност и за перспективи на развитие. Ние от Съюза на демократичните сили бихме искали да се върне устойчивостта между лявото и дясното политическо пространство. И се надяваме това да бъде изборът на хората в предстоящите избори.

Райна Харалампиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай