В Кърджали изпиха кафето на мира

Борисов и Местан решават проблема с ЦИК утре

В Кърджали изпиха кафето на мира | StandartNews.com

Кафето на мира изпиха Бойко Борисов и Лютви Местан в събота в Кърджали. В късния следобед след дълга кореспонденция в мрежата в центъра на града те си поръчаха по едно турско "кафе на толерантността". Оказа се обаче, че заведението "Марая" предлага само еспресо. То бе сервирано с чаша студена вода от Банкя. "Хубава ни е водата", отбеляза Борисов. "Ако бяхте приели поканата ми, в ресторант "Ориентал" правят най-хубавото турско кафе", сподели Местан.

Двамата лидери бяха в Кърджали по партийни дела. Пръв изяви желание за срещата "на кафе" шефът на ГЕРБ. Той все пак уточни, че "това не е коалиция, а знак към всички, че няма проблем с Кърджали". "Срещата е сензация, но политиката не е и затова говорихме сериозно", каза Местан. Двамата се разбраха да решат проблема с квотите в ЦИК при президента в понеделник.

Лидерите на ДПС Лютви Местан и на ГЕРБ Бойко Борисов се срещнаха в кафене "Марая" в Кърджали точно в 16.30 ч. Местан пристигна с кмета на града инж. Хасан Азис, с областния лидер на партията Бахри Юмер и министъра на екологията Искра Михайлова. Двамата с Борисов обаче седнаха на отделна маса. Борисов поиска турско кафе, но Местан му отговори, че ако е бил приел да му гостува в ресторант "Ориентал", който лидерът на ДПС предложи първоначално, е щял да бъде почерпен с турско кафе. В "Марая" се оказа, че не предлагат напитката. Затова двамата в крайна сметка пиха еспресо и минерална вода "Банкя". Срещата продължи 15 минути, като накрая Лютви Местан плати сметката. В началото на разговора в кафенето се появи и депутатът от БСП Милко Багдасаров, който подари волейболни членски карти на двамата партийни лидери и им пожела ползотворна и успешна среща. Местан и Борисов взеха членски карти на ВК "Арда" номер 2 и номер 3, тъй като номер 1 е запазена за Сергей Станишев. По това време лидерът на БСП бе в Аман, Йордания, на среща с ПЕС.

ДПС: Срещата е сензация

Кърджали е мястото да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, каза Бойко

"Сама по себе си тази среща е сензация, но политиката не е и аз ще говоря сериозно", заяви Местан след разговора. Той обясни, че първата тема на разговора е била етническият мир. "Прецених, че Кърджали е мястото, където да припомня твърдението на Борисов отпреди около 5 г., че споделя целите на "възродителния процес", но се разграничава единствено от методите му и го попитах дали тезата му продължава да бъде актуална. Защото ние можем да разговаряме въпреки политическите си различия, но диалогът между хора с ценностни различия е труден", обясни Местан и продължи: "Борисов каза, че "възродителният процес" е осъден, в това число и в целите му. Това е нещо ново, което чух от него", подчерта лидерът на ДПС. Той съобщи още, че двамата са обсъдили и нерешените проблеми с формирането на ЦИК. "Ако президентът коригира указа си и принципа на разпределението на квотите, всички 36 депутати от ДПС ще подкрепят номинирания от ГЕРБ зам.-председател на ЦИК", увери Лютви Местан. Той подчерта, че обединителят на нацията не може да избере за своя жертва ДПС, защото автоматично би се превърнал в разединител.

"В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт", коментира Борисов след приключилата среща. Лидерът на ГЕРБ подчерта за онези, които биха спекулирали, че няма да се прави коалиция, нито ГЕРБ е по-малко опозиция. "Никаква друга политическа тема не е обсъждана освен тази за "възродителния процес" като метод, средства и начин и е осъден от всички. Както в ГЕРБ има много мюсюлмани и мохамедани в редиците си, така и в ДПС има християни. И тези хора не бива да бъдат мачкани и противопоставяни, а напротив, да живеят в мир и съгласие", заяви Борисов. Той определи срещата с лидера на ДПС като добър знак за всички български граждани за това, че над политиката стои стабилност и етническа толерантност. По време на разговора Местан е връчил на Борисов своята разбивка за ЦИК и двамата са приели поканата за среща в понеделник в 9,15 ч при президента Росен Плевнелиев за повторен разговор по темата и търсене на решение. "ГЕРБ ще води абсолютно европейска и толерантна предизборна кампания", уверил Борисов своя домакин.

Уговориха си срещата в нета

Срещата между Борисов и Местан бе уговаряна цял ден с помощта на прессъобщения на двете партии. Поканата бе отправена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при срещите му в Кърджали, на които заяви: "Ние сме длъжни с Местан да изпием на центъра едно кафе, но това не значи коалиция". Местан веднага отговори, че го кани в ресторант "Ориентал" в центъра на града. "Ние с г-н Борисов в Бояна сме пили кафе, какво остава за Кърджали. Тогава заради нелепа случайност аз бях неканен гост, а той - неволен домакин. Сега съм готов да си разменим ролите. Т.е. готов съм да бъда неволният домакин", отговори лидерът на ДПС. Минути по-късно обаче Борисов му предложи мястото на срещата да бъде кафене "Френд" и той да плати сметката. "В Кърджали сметките ги плаща Местан", заяви лидерът на ДПС. В крайна сметка отново Местан предложи кафене - неутрална територия на име "Марая", където двамата лидери се видяха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай