В Бюджет 2022: Кои заплати ще бъдат увеличени

Мисля да съкратя бюджета на БНТ с 2 млн. лева, каза шефът на бюджетната комиисия Любомир Каримански

В Бюджет 2022: Кои заплати ще бъдат увеличени | StandartNews.com

Най-разхитителният и левичарски ли е бюджет 2022 и дали България е в началото на гръцкия сценарий?

С този въпрос започна интервюто на Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в парламента, пред Нова тв.

Според него България е далеч от този сценарий. И критиците като Николай Василев би трябвало да боравят с точни числа. 

"Актуализацията през лятото може да не е голямо харчене, ще видим дали се осъществяват капиталовите разходи", посочи Каримански.

Според него за бюджета е важно да се прилага анализът за разходи и ползи в публичните финанси. "Публичните блага могат да бъдат измерени чрез такъв анализ. Аз ще настоявам да бъде достатъчно задълбочен със съответните изчисления, защото сега няма такава задълбоченост. Между двете четения в парламента аз лично следя за този анализ. Най-просто казано - даваме толкова пари, но искаме качество. Например за вагоните на БДЖ - да бъдат на европейско ниво, да бъдат чисти, средната скорост и сигурността да са като в Европа. По тези неща ще оценяваме инвестицията. А не както досега - БДЖ беше  една отворена яма, в която потъват средства. Аз ще следя за това", категоричен е Каримански.

Той посочи, че в здравеопазването много ще държи за дигитализацията. "Аз искам да видя електронна карта със здравно досие, чрез която да се проследява пътят на лечение на един пациент. Да знаем обратната информация към пациента как ще се връща. Да следим електронната рецепта и начинът за продаване на лекарства. Защото ако е 0 ставката на ДДС, аптеките ще бълват лекарства за пациентите, включително и такива, които не им трябват", обясни идеята си шефът на бюджетната комисия.

На критиките за голямо харчене в бюджет 2022 той отговори, че само вчера е получил 12 предложения за социални харчения от опозицията. "Искат повече пари и за пенсиите, и за личните асистенти. На кое да вярваме - че бюджетът е разточителен? Питаме ги - откъде да отрежем, за да дадем допълнителни пари". 

Как бюджетът ще помогне на хората в екстремна бедност у нас? 

"Искам задълбочена реформа за социално-осигурителния модел. Това е въпроси за този бюджет. Ще стартираме обсъждания за дефиниране на уязвимите групи. 

За мен притеснителното е, че толкова години не е създаден механизъм за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Ако държавата инвестира - това ще е притеснително. Държавата трябва да инвестира сега, за да може частните инвеститори да дойдат в България след 6 месеца, след 1 г.", обясни депутатът от ИТН.

По думите му, в комисията по бюджет и финанси се работи конструктивно и с опозицията. "Създадохме работна група, в която от всяка парламентарна група участват по 2-ма представители. Те заседават преди самото заседание на комисията. Ние трябва да обсъдим всички варианти. Досега всичко се е решавало от трима човека, които се затварят в кабинета на финанковия министър".

Как управляващите ще отговорят на готвените протести - от пожарникари, полицаи, музейни работници, които искат увеличение на заплатите и повече пари в Бюджет 2022.

"От коалицията сме на мнение, че това, което БАН искат, ще бъде удовлетворено, защото бъдещето е в ивновациите. Но увеличението на бюджета на БАН трябва да бъде обвързано с качество. Ще предложим 20 милиона повече, почти колкото те искаха. Условието ще бъде  да има ясна предвидимост на иновациите, за да бъдат те използвани първо на академично ниво, а после в бизнеса. Ще се увеличат на всички заплати според оценката на БАН, но ще искаме качество - например 20 иновативни поректа да бъдат вкарани в икономиката през годината. Това ще го уточним с БАН. Трябва да се знае за какво ще се дадат парите.

За полицията и пожарната, които също искат увеличение на заплатите - искам да съм сигурен, че те са информирани какъв е бюджетът. Те поставиха въпроса за дрехи, за  колите които ползват. Там има увеличение на парите. За заплатите ще се водяат разговори. Но не ги водя аз, поне няма отправено такова искане.

Искам да успокоя и предотвратя още една стачка - на музейните работници. За тях също има увеличение на бюджета. Предложението ни е да бъдат увеличени средствата за тях с 12 млн. лева. Там трябва да се инвестира пъро. В Старосел например всичко е обвито с найлони, с паянтови постройки. Те трябва да станат привлекателни за туристите", посочи Каримански. 

И допълни, че увеличението на бюджета за тях с 12 милиона лева е 50% от исканото от музейните работници. 

"За таксиметровите шофьори за патента - също ще бъде удовлетворено. За учебните заведения в чужбина - също. Но мисля да съкратя бюджета на БНТ с 2 млн. лева", каза депутатът.

И обясни защо: "Ако в една частна телевизия една серия струва между 50 и 60 000 лева, в обществената телевизия струва двойно повече. Лично ще следя дали от филмопроизводството ще бъдат намалени парите",  заяви Каримански.

Той ли ще бъде номинацията на ИТН за шеф на БНБ? "Да, това е обсъждано в партията. Очаквам дискусията за избор на управител на БНБ да бъде интелигентна. Освен академичен опит е нужно кандидатите да имат и познание за регулациите на банките в Европа", каза още Каримански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай