Унижение и покаяние в парламента

След шах с царя депутатите влязоха в ендшпил

Унижение и покаяние в парламента | StandartNews.com
  • След шах с царя депутатите влязоха в ендшпил
  • Исторически резил на 48-ото НС, три К-та пред партиите

Точно преди 50 години една партия шах спечели титлата "Мачът на века". В него един американец, нарочен за луд, грабна  световната титла. А един самоуверен руснак разбра, че не е непобедим, макар да е най-добрият.

Разбира се, става дума историческото световното първенство през 1972 г. в Рейкявик. Лелеяната титла принуди западния свят да забрави странностите на Боби Фишер, а загубата на Борис Спаски така удари по самочувствието на руснаците, че дори 15 години по-късно, по време на срещата на първите хора на СССР и САЩ в исландската столица, Михаил Горбачов попита Роналд Рейгън как е с шаха, с надеждата да получи реванш.

Поуките от драматичния шахматен двубой са поне три. Първо. Когато нещо тръгне зле, то винаги приключва непредсказказуемо. Второ. Когато си шампион, излъчвай сигурност, а не страх. Трето. Когато силите са изравнени, печели търпеливият стратег.         

Те звучат особено актуално след историческия резил на старта на 48-ото Народно събрание. Защото още с първия звънец депутатите разбраха по трудния начин, че когато нещо изначално е сбъркано и лицемерно, то трябва да се разруши докрай, за да тръгне напред.

Изборният Шампион ГЕРБ си изпати от страха. Наперените харвадци научиха, че тънките сметки водят до дебела загуба. А всички останали нагледно се убедиха в правотата на поговорката: когато

двамата се карат, трети печели

За два дни парламентът изживя всичко - от унижението до покаянието. А блиц играта се превърна в най-дългия избор на председател на НС.

Противно на гросмайсторите, най-големите партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" стартираха ударно парламентарната си партия за шеф на НС. с гняв, обиди и отмъщение загубиха още в първите минути всички силни фигури - коне, офицери, топове.

Очаквано, гласуванията още в първия ден взеха честта на цариците Никола Минчев и Росен Желязков. За да се стигне скоростно до най-мъчителната ситуация - шах с царя.

Липсата на председател на НС роди безпрецедентна на последните 32 години ситуация - пленарно заседание, което не може да бъде закрито, почивки, които продължават по 17-18 часа, безплодни председателски съвети, ялови балотажи, консултации, на които никой не ходи и дори председателстващ заседанието, който не може да отиде до тоалетната, защото няма кой да го замести. Най-желаната трибуна остана най-самотна.

Дойде ли шах с царя, следва мат

Как се стигна по еншпила на парламента? Дали заради спомена от изолацията в последните три парламента или заради заслепителното желание за реванш, изборните шампиони ГЕРБ влязоха силово в пленарната зала. С готов председател -Росен Желязков, с Росен Плевнелив и Соломов Паси като медиатори за кабинет и самочувствието на победители, които вече диктуват новите правила. Но излъчваха страх. Речта на Десислава Атанасова бе минорна, патосът на Тома Биков приповдигнат.

И като в легендарната партия Фишър-Спаски политическите хиени в ПП, ДБ и БСП разчетоха възможността да атакуват чрез изненади. Първи бяха ПП, които стреснаха ГЕРБ с речи за чекмеджета и сараи. Докато опитните политици от ДПС хладнокръвно казаха, че ще отговорят в друг ден, доберманите на Борисов се почувстваха отвързани. Няма да е вашата, скочи Биков. Нашият кандидат е Росен Желязков и точка, атакува Делян Добрев. Правото е наше, ние сме първи, упорстваше Десислава Атанасова. Няма да ме унижавате - нито мен, нито ГЕРБ, нито избирателите ни, възмути се Радомир Чолаков. Но гласуванията показваха все 102-3-5 гласа за Желязков.

Ние просто прочетохме конституцията, където пише, че изборът трябва да е със 121 гласа, невинно се оправда от трибуната Асен Василев. Без да има кой да го попита кога нарушителите на основния закон станаха най-големите му защитници. При това без дори да се покаят. Нещо повече - за да няма унижение, трябва покаяние, обяви Василев без да си дава сметка, че само ден по-късно

ПП ще изиграе гамбит

защото унизителната ситуация ще го принуди сам да се покае.

С поредица от елементарни грешни на дъската, ПП инкасираха бързи загуби. Противниците на ГЕРБ казаха: те са си същите, ниво ново. ПП са като ГЕРБ, двете страни на една монета, отвръщаха опонентите на Кирил и Асен. Докато накрая хората на Борисов не разбраха, че председател на НС няма да имат, а Петков и Василев - че остават сами. Харвардците обявиха публични консултации, на които никой не се яви. 

Изненадващ ход в първите два дни на парламента направи и Христо Иванов. Всички очакваха от него да се запъне за правосъдната реформа и да саботира сформирането на правителство. Но в ярка пленарна реч съпредседателят на "Демократична България" обяви нуждата от компромиси. И каза, че кабинет трябва да има.

Корнелия Нинова не остана по-назад. Докато всички предричаха тя най-много да подкрепя "Промяната", надявайки се на нов кабинет с нея, соцлидерката хвърли в боя срещу Минчев Кристиан Вигенин. Нещо повече - два дни отказа да го оттегли и настоя управленските й другари да я подкрепят. За да се покаят за обвиненията си, че БСП е статукво.

Изненадващ ход с офицера

направи генерал Стефан Янев. От предизборната кампания полотолози, социолози, и партийни шамани го пакетират във всевъзможни комбинации - от патерица на ГЕРБ до българския Марио Драги. Но лидерът на "Български възход" изненада всички, отказвайки да участва не само в общ вот, но и изобщо в гласуването за първи между равни.

Дори Костадин Костадинов накара публиката да погледне с други очи на него, след като не направи пленарна драма от липсата на Митрофанова, а каза: Вразумете се, всички вкупом ставаме излишни.

Разбира се, най-голямата изненада поднесе най-опитната партия в 48-ото НС - ДПС.

И както гениалния Фишер обърна мача

след втората партия в Рейкявик, така и те направиха изненадващ обрат след второто гласуване. Докато ПП и ГЕРБ скандализираха залата, ДПС призоваха за диалог и консенсус, а после посочиха третия път, различен от двата на враждуващите отбори като  издигнаха кандидатурата на Йордан Цонев за председател. Движението пое инициативата на балансьора, които винаги в трудни ситуации успява да обединява.

За два дни депутатите се изправиха пред три К

След първия ден на безмилостна конфронтация, дойде втория - на компромиса. Първи ПП оттеглиха Минчев, след тях и ГЕРБ вдигнаха бялото знаме. Един след друг партийните бойци взеха да се сещат за Кръглата маса от зората на прехода. И да говорят за нуждата от нова такава. Или най-малкото от идеята й. Защото зимата идва и може наистина да е тъмна, гладна и студена. Не се ли приеме бюджет, няма ли помощи за хората и бизнеса, парламентарният калабалък ще роди електорален кютек. И в него най-силно ще пострадат най-големите радетели за нови избори.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай