Украинският посланик у нас на среща с Борисов. Какво му каза

По думите му жертвите в Мариупол са толкова много, че не знаят къде да ги погребват

Украинският посланик у нас на среща с Борисов. Какво му каза | StandartNews.com

„Над 3000 са убитите в Мариупол, градът е разрушен на 80%. Харков също е подложен на тежки разрушения. Киев е бомбардиран и са поразени 2 жилищни блока". Това заяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко на пресконференция след разговори с представители на ГЕРБ. Москаленко отново призова за затваряне на въздушното пространство над страната му.

„Водим битка с агресора, която заплашва самото съществуване на украинската държава. Всеки ден, всеки час загиват хора, граждани на Украйна. Ще се бием до последна капка кръв. Ще отстояваме човешките идеали и независимостта на нашата държава”, заяви Москаленко. „Сражаваме се успешно по земя. Отбиваме всички атаки. Но небето трябва да бъде затворено, защото преимуществото на агресора е доста сериозно. Това му позволява да бомбардира”, заяви Москаленко.

По думите му жертвите в Мариупол са толкова много, че не знаят къде да ги погребват.

„Копаят ями като братски могили. В Киевска област майка и 10-годишно дете са убити при въздушна атака и са погребани в двора на дома им. Мога да дам стотици хиляди такива примери”, каза Москаленко.

Той каза, че второто изключително важно за страната му са поставки на въоръжение, муниции, каски, бронирани жилетки, снаряди, патрони, системи за ПВО, до самолети и резервни части за тях.

„Винаги съм се борил за мир, за добросъседство, за толерантни отношения, за дипломатически решения. Това е докато започне войната. Милиони напускат домовете си, губят живота си. Нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост и трябва да приложим всички мерки, за да бъде спряна войната", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ако правителството има куража да се държи като евроатлантическо, ние като парламентарна група ще ги подкрепим с нашите 60 депутати. Колегите ми от парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепят всичко, което поиска посланика - от въздушното пространство до изпращане на необходимото въоръжение. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Направили сме своя цивилизационен избор”, каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай