Събота,

Украинска делегация идва у нас. Какво ще им дадем?

От: СТАНДАРТ -
581
Украинска делегация идва у нас. Какво ще им дадем?
A
A
A

Изпълнението на парламентарната решение за помощ на Украйна започва до дни. Другата седмица в България ще пристигне делегация от Украйна. Това съобщи военният министър Драгомир Заков пред БНТ. Той посочи, че посещението е работно и неофициално.

„Ще водим конкретни разговори с какво точно можем да им съдействаме, в какъв аспект“, поясни още министърът.

Той коментира и гласуването в парламента за отпускането на военно-техническа помощ за Украйна. По думите му се е взело „компромисно решение“, което обаче сега дава възможност на правителството да работи по конкретни стъпки.

По отношение на това дали у нас може да се ремонтира военна украинска техника, Заков каза: „България има достатъчно много ресурс да ремонтира такава техника, не говорим само за бронирана техника, а за всякакъв вид“.

Относно отражението на войната върху страната ни министър заяви: „Няма пряка военна заплаха за националната сигурност, но същевременно има сериозни рискове, все пак на няколко метра от нас се води война“. По думите му, когато институциите осъзнаят рисковете и ги анализират, то те няма да са толкова сериозни.

Като предизвикателство пред България той отбеляза и хибридната война.

„НАТО е всъщност гарантът за нашата национална сигурност и териториална цялост, освен българската армия по Конституция“, посочи още Заков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички