Удар в гърба с оставка (ОБЗОР)

Удар в гърба с оставка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бойко нарече ченгеджийски номер напускането на Вучков

Оставка на МВР шефа Веселин Вучков ядоса премиера Бойко Борисов. Минути след началото на заседанието на кабинета днес, вътрешният министър изненадващо реши да не работи повече за правителството. Вучков подаде оставка на заседанието на кабинета, въпреки, че за точката която говори - смяна на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, не бяха включени в дневния ред. Вучков обаче взе думата и обясни, че правителството може да изпадне в правен казус. Премиерът Бойко Борисов обаче му показа правно решение на комисията към Министерски съвет, която казва, че казус няма. И Вучков подаде оставка. Молбата му бе светкавично приета от Борисов и не бе коментирана допълнително на заседанието. Сцената обаче се разигра, докато шефът на ФБР се среща с прокурор номер 1 у нас Сотир Цацаров. Минути преди това Джеймс Коми бе на среща и с премиера Борисов.

"Въртят ми ченгеджийски номера в деня, когато в България се провеждат ключови визити - на директора на ФБР Джеймс Коми и на президента на Азербайджан Илхам Алиев". Така премиерът Генерала окачестви оставката на вътрешния министър Веселин Вучков пред журналисти след заседанието на Министерски съвет. "Той (бел. ред. Веселин Вучков) ме занимава с ченгеджийски номера, занимаваме с дребнички проблеми, да ме вкарва да се обяснявам аз. В момента, в който се мъча всячески да стабилизирам и да изкарам страната от кризата.

Днес са дошли 1,3 млрд. по европейски програми в нашите сметки от абсолютно спрени фондове. Извинявам се, че съм принуден да отговарям и на такива въпроси. Точно в този ден ми се сервира това нещо. Политически правилно ли е? Подкрепящо правителството ли е това? Изнудване ли е?", запита Борисов. Вучков заявил устно оставката си днес по време на заседанието на Министерски съвет, става ясно от правителствената стенограма. Новината за изненадващия ход на Вучков изтече минути след края му и обиколи за светкавично кулоарите на Народното събрание. Докато се чакаше официално потвърждение дали оставката е приета, депутати от различни парламентарни групи я свързаха светкавично с името на ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Непотвърдени засега останаха слуховете, че ген. Атанасов е пожелал поста на Вучков. Но високопоставени източници от ГЕРБ бяха категорични, че е задействана схема от Блока за извиване ръцете на ГЕРБ и предупреждение, че реформаторите може да оттеглят подкрепата на правителството. Почти по същото време в коментара си за оставката на МВР министъра Борисов заяви: "Нима заслужавам в днешния ден да ми правят тези номерца. С цялото ми уважение към тях, правителство нямаше да има поне четири пъти досега". А народни представители от опозицията разчетоха репликата на премиера като упрек към Реформаторския блок. "Първият път, когато не ни гласуваха данъците, вторият път - предварително отчуждаване, третият път - дълга. И сега, не можем за всяка точка да съберем мнозинство. Вместо да се стегнат да работят. В най-важния ми ден, стратегически ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки", каза още Борисов. И видимо гневен заключи: "Нима не съм доказал в рамките на службите колко директори на ФБР, на ЦРУ, на "Сикрет сървис" дойдоха и казаха колко добре са работили с мен вече 15 години. Нима в парламента има някой по-разбирач по службите и какво да се направи в МВР. Ако си мислят, че някой с приказките си ме държи... Те една година искаха да ме съсипят. Държели ме те за ... шлифера, да речем", завърши в свой стил Борисов.

Малко по-късно в парламента пристигнаха вицепремиерите по коалиционна политика и силови ведомства Румяна Бъчварова и Меглена Кунева. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов вече бе анонсирал, че предстои среща в Народното събрание между партиите, които подкрепят правителството. Цветанов даде да се разбере, че оставката на Вучков не е окончателна и допусна, че е плод на "емоционална реакция". "Все още разчитам, че тези новини не са окончателни", каза по повод на оставката минути по-рано лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. Двайсетина минути след това за срещата в парламента пристигна и Вучков. На излизане от Народното събрание обаче той заяви, че на този етап не е склонен да оттегли оставката си. Междувременно в кулоарите на парламента започнаха прогнози за наследника му на поста. Че новият министър ще е човек от ГЕРБ стана ясно още след края на заседанието на министрите от думите на вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Тя обяви, че ще бъде запазен квотният принцип. По-късно фигурата на наследника на Вучков е била обсъждана между парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Източници от МС обясниха, че до оставката на МВР шефа се стигнало, след като на заседанието Вучков е посочил, че с новите поправки в закона е необходимо да бъде въведен нов ред за назначаването на двете ключови длъжности. Според министъра е необходимо да се назначат нови хора на мястото на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Вучков признал пред министрите, че е наясно, че има становище в противния смисъл на Правната дирекция на МС. Реакцията на премиера Борисов била мълниеносна. Той обявил, че досега от Правната дирекция на МС не са го подвеждали и заявил: "Тук не е мястото да се правим на юристи. Досега не е имало случай някой да е подал оставка и да не съм я приел". Борисов пожелал на Вучков успешна работа в парламента като депутат от ГЕРБ и тропнал по масата с думите: "С това приключваме темата".

Народни представители от ГЕРБ обаче коментираха неофициално, че едва ли Вучков ще остане в парламента. "Ако това стане, от Народното събрание трябва да излезе колегата Георг Георгиев, който влезе в парламента, след като Вучков пое МВР", отбелязаха многозначително те. Депутати от мнозинството припомниха, че преди седмица премиерът Борисов е разкритикувал работата на вътрешното ведомство по време на предишното правителствено заседание. Тогава се разбра, че Вучков предлага свои кандидатури за двата поста - на главен секретар на МВР и на шеф на ДАНС. "Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа", каза тогава министър-председателят по време на обсъждане на убийството на Борис Борисов-Боби Белята край затворническото общежитие в Казичене.

Не съм разочарован

Цветан Цветанов, шеф на групата на ГЕРБ в парламента

Изненадан съм, но не бих казал, разочарован от оставката. Вучков е изключително почтен и ерудиран служител на МВР. Не бих искал да правим каквото и да било предположение, докато не бъдат изчистени абсолютно всички детайли около мотивите. Преди всичко трябва да бъдем максимално отговорни и да не се водим от емоциите. Точно затова правим всичко възможно да обсъждаме всяка възникнала ситуация, която би могла да провокира евентуално тълкуване за разклащане на правителството.

Какви знаци даваме на света?!

Атанас Мерджанов, БСП

Няма случай в 25-годишната нова история на България министърът на вътрешните работи, който е ключова фигура във всяко едно българско правителство, скоро след първите сто дни да си подаде оставка. Тази нестабилност не може да не ни притеснява, защото както всички знаете, днес на посещение е шефът на ФБР. Какви знаци даваме ние на външния свят, как ще гарантираме, че ще се справим с реформите в МВР и с всичко онова, което предстои като предизвикателство?!

Надяваме се да остане

Радан Кънев, Реформаторски блок

Искрено се надявам, че ще има среща между министъра и премиера. Всички партии, подкрепящи кабинета, изразихме много категорична подкрепа за работата му до момента, за извършените по инициатива на ведомството законодателни промени, които бяха много успешни, бързи и най-доброто реформаторско постижение до момента на управлението. Изразихме общо мнение, че реформата в сектор "Сигурност" е най-важната, която трябва да бъде завършена.

Сигнал за нестабилност

Лютви Местан, ДПС

Tова е ясен сигнал за нестабилност в правителството. Право на министъра е да си подаде оставката и е право на министър-председателя да приеме или да не приеме една оставка. Не съм в състояние да влизам в какъвто и да е по-сериозен коментар. Не сме запознати с мотивите, за да правим коментар, аз мисля, че по тази тема трябва да се говори отговорно, а отговорното говорене е информираното говорене.

РБ извиват ръцете на премиера

Сергей Станишев, президент на ПЕС

Премиерът Борисов се намира в „моите ботуши" от 2005-2009 г. Но сега имаме един парадокс – имаме ГЕРБ, които са от ЕНП, реформатори, които постоянно гледат как да откраднат избирателите на ГЕРБ и постоянно извиват ръцете на премиера. Имаме АБВ което се отметна от всичко, за което говореше. Оставката на Веселин Вучков не е заплаха за управлението. Не може да отречеш всичко, за което си говорил, а и реформаторите, и АБВ, и патриотите влязоха в парламента с анти-ГЕРБ говорене. А сега те искат да закрепят статуквото, да няма предсрочни избори.

И не мога да работя, но седя

Валери Симеонов, Патриотичния фронт

Ей, голяма работа, оставка, та оставка. То и аз не мога да работя, но не си подавам оставката. Парламентарната група не си е сменила позицията за оставката на главния секретар на МВР.

Борисов държи здраво кормилото

Ген. Бриго Аспарухов

Смятам, че премиерът добре е преценил, че в тази ситуация в света изобщо - Близкия изток, Украйна, смяната на значими фигури от сферата на националната сигурност е малко опасна. В последните години се нагледахме на това, че който дойде сменя като носна кърпа такива важни фигури. Аз съм в случая на страната на премиера, като не избърза със смяната на председателя на ДАНС или главния секретар на МВР, защото за да смениш такива хора, трябва да имаш основателни причини, а не да се подадеш на натиск на някакви сили, политически в случая, които не харесват един или друг. Намирисва на това: "Дайте да махнем един, да сложим наш". Затова считам, че в случая премиерът е прав. Бойко Борисов държи здраво кормилото на правителството. Някак си нещата се случват така, че той показва решимост, категоричност. Не виждам как точно оставката на вътрешния министър, макар и след 100 дни от управлението на този кабинет, би могло да разклати устоите му.

Да изчакаме 24 часа

Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси

- Г-жо вицепремиер, каква е развръзката след разговорите между коалиционните партньори и министър Вучков?

- Очакваме развитие. Дали сме 24 часа хората да помислят отново. Аз отново казвам, че съм работила отлично с министър Вучков. Надявам се да размисли.

- Т.е. в момента оставката е "замразена"? Какъв е статутът й?

- Лично аз смятам, че не бива да се прибързва. Нека да се даде възможност на това да се направи най-подходящото на страната.

- Премиерът прие ли оставката по време на заседанието на Министерски съвет?

- Единственото, което по време на заседанието на Министерски съвет се случи, е, че е депозирана оставка. Това е формален процес. Трябва да се подаде оставка в деловодството и след това да мине по съответната процедура. Нека да изчакаме 24 часа.

ИЗ СТЕНОГРАМАТА

Кажи, Вучков, и приятна работа в парламента!

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Господин премиер, може ли да повдигна една тема?
БОЙКО БОРИСОВ: Кажи, Вучков.
ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: (МВР министърът обяснява, как е поискал правно тълкувание на новия закон за МВР с оглед на стартиране на процедура за главен секретар на вътрешното министерство, но е получил становище от Дирекция "Правна" на МС, че няма основание за такава).
Господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи - пост, на който бях избран с Ваше предложение на 7 ноември миналата година, преди 4 месеца. Решението ми е категорично и наистина призовавам да се придвижи съответната процедура към Народното събрание, която предвижда съобразно конституцията промяна на персоналния състав на Министерския съвет. Благодаря за вниманието.
БОЙКО БОРИСОВ: И аз благодаря. Министерският съвет има дирекция, която ме консултира. Ето становището й по писмото на министъра на вътрешните работи. (Премиерът зачита писмото с отрицателното становище за стартиране на процедура за назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция "Технически операции".)
Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента!
Оттук нататък, когато решите да си коментирате правните рамки, коментирайте си ги с юристите, аз не съм юрист. Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат или не.
Повече би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там - това би ме притеснило повече и ме притеснява.
Така че, оттук нататък ви моля, всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е.
Благодаря за юридическата консултация.
С това по тази тема приключваме.

Търсят човек от службите за наследник

Шестима се борят за стола на вътрешния министър

Човек от службите търси премиерът Бойко Борисов за наследник на подалия оставка от МВР Веселин Вучков. Очаква се до края на седмицата оставката на вътрешния министър да бъде гласувана и за поста да бъде предложен друг експерт от редиците на ГЕРБ. Според депутати от мнозинството най-малко шест са имената, които се обсъждат за овакантения пост. С най-сериозни шансове да седне в стола на Вучков е сегашният заместник-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. Днес той не коментира въпроса и заяви, че към момента се изяснява дали само Вучков ще напусне МВР или и цялото политическо ръководство. Оказа се, че екипът му бил изненадан. Сред спряганите имена е и на бившия зам.-шеф на ГДБОП Валентин Цоновски, който беше началник и на отдел "Контратерор" в същата служба. Четвъртото име е на депутата Методи Андреев от ГЕРБ, който бе шеф на Комисията по досиетата. Следващото пък е на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. "Той напусна системата на МВР, но е един от експертите, които премиерът харесва", коментираха депутати. Според тях по-малко вероятно е на стола на Вучков да седне експерт, приближен до Реформаторите като Йордан Бакалов. Той бе МВР шеф във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев. С най-малки шансове пък е шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.

Полицаите се разцепиха

Новината за оставката светкавично бе разпространена във фейсбук страницата на Синдиката на служителите на МВР. Последваха редица коментари, които в едната си част защитават Веселин Вучков. "Браво за достойната постъпка!"; "Свалям шапка на министъра. Жалко, че си тръгна, отдавна не сме имали такъв". Друга част обаче смятат, че МВР-шефът "политически почиства службите без да види кой работи и кой не".

КОЙ Е ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ

МВР шефът обича да пише пътеписи

Веселин Вучков е роден на 26 декември 1968 година в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 година завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1994 г. е стажант-съдия към Софийски окръжен съд, след което работи като следовател. През месец януари 2003 година защитава публично дисертационен труд на тема "Предмет и тежест на доказване в наказателното производство", в резултат на което му е присъдена образователната и научна степен "доктор по право". От 2010 г. е доцент по наказателен процес с хабилитационен труд "Доказателствени средства в наказателното производство (същност и видове)". Започва кариерата си през 1994 г. като стажант-съдия в Софийския окръжен съд. Бил е следовател в столичното следствие (1994-1996), после асистент и старши асистент по наказателноправни науки в Академията на МВР (1996-2001), главен асистент (2001 - 2009). Преподавал е и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Югозападния университет-Благоевград, Свищовската стопанска академия, Варненския технически университет и др. Посещавал е курсове за квалификация в Испания, Унгария, Германия, Холандия, САЩ и др. Автор е на "Досъдебното полицейско производство", "Предмет и тежест на доказване в наказателното производство", "Тестове по наказателен процес" 2007 г. и 2014 г., "Наказателен процес в схеми и таблици" 2008 г. и 2013 г.; "Секторът за сигурност в процес на трансформация: критични разсъждения" 2014 г. и др.). Другата не толкова академична страна от творчеството му е свързана с писането на пътеписи. Природата е негова голяма страст.

Страницата на ведомството блокира

Заради огромния интерес след оставката на Веселин Вучков сайтът на МВР блокира и стана недостъпен за часове. Изненадващата новина накара хиляди потребители да посетят интернет страницата, което доведе до проблем със сървърите. От пресцентъра на МВР заявиха, че проблем няма заради огромния интерес и ще възстановят сайта, но не отрекоха, че когато има многобройни опити за влизане в платформата, тя може да блокира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай