Турция си взима бежанците

В замяна Европа дава по-лесно визи на комшиите

Турция си взима бежанците | StandartNews.com

София. Бежанци срещу визи. За това си стиснаха ръцете Брюксел и Анкара. Според споразумение, което ще бъде парафирано на 16 декември, Турция ще си взима обратно бежанците, влезли нелегално в Евросъюза от нейна територия. В замяна до три години ЕС трябва да облекчи визовия режим за комшиите. Споразумението дава шанс на България да се справи с наплива от сирийски бежанци, коментира външният министър Кристиан Вигенин.

Според него договорката по всяка вероятност няма да важи за вече влезлите у нас бегълци.
Тези имигранти няма да бъдат връщани, поясни той. Вигенин очаква тласък за туризма и бизнеса у нас, след като се либерализира визовият режим за турците. Неговият колега Ахмет Давутоглу определи вчерашния ден като исторически. Турският народ е част от европейския, заяви дипломат номер 1 на южната ни съседка.

Все още е рано да се каже кога турските граждани ще могат да започнат свободното си движение в ЕС, заяви пък еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Според турския вестник "Радикал" най-напред Анкара ще подпише споразумението за реадмисия, парафирано през юни 2012 г., след което ще започнат преговори за премахване на визовия режим. ЕС ще следи дали Турция спазва ангажиментите си по споразумението. Ако това е така, но Анкара не получи "в разумен срок" либерализация на визовия режим, тя ще може едностранно да замрази споразумението. Вигенин вчера коментира, че през последните седмици се е работило активно по документа. "България се опита да ускори този процес, поставяхме нееднократно този въпрос пред турската страна и пред колегите от ЕС, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай