Цяла нощ смятат пенсиите и майчинството заради хаоса в парламента

Текстовете трябва да бъдат прегласувани, каза Гълъб Донев

Цяла нощ смятат пенсиите и майчинството заради хаоса в парламента | StandartNews.com

Минималната пенсия става 370 лв., а всички пенсионери ще получават по 120 лв. до края на годината. Днес трябва да бъдат направени разчетите и някои от приетите вчера текстове от парламента трябва да бъдат редактирани или да отпаднат, обясни Гълъб Донев, министър на социалната политика, пред Нова тв.

Според разчетите, които бяхме направили по основните фондове в бюджета, разходите са за около 400 млн. месечно. Но само 120-те лева добавка са над 700 млн. лв. Цяла нощ експертите от финансовото министерство са правили сметки как да направят разчетите. При положение, че в държавата няма приходи, Народното събрание трябва да реши дали да се тегли заем, обясни Донев. Някой трябва да плати сметката накрая, посочи още социалният министър.

Според него е възможно да е имало координация между партиите, които гласуваха амблок и затова някои от текстовете се изключват - и 120 лв. увеличение, и 100 лв. увеличение. Кой вариант ще се приеме - ще реши парламентът. Като се види какви ще са разходите, ще се реши, обясни Донев. Част от предложенията се гласуваха без да имат съответната финансова част. Парите за майките - 650 лв. за втората година от майчинството, също, обясни Донев. Част от майките, осигурявани на минимална заплата, са получавали процент от нея през първата година, а през втората ще получават цяла, посочи несъответствието той..

Гълъб Донев каза, че ще приеме да остане министър в следващия кабинет, ако му бъде предложено.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай