Събота,

Цветанов: Премиерът не е знаел за сделката за ЧЕЗ

От: Администратор -
A
A
A

Премиерът не е знаел за сделката за ЧЕЗ, защото тя се подписва по чешкото законодателство и българското правителство няма отношение. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов по БНТ.

Той посочи, че всяка покупка на ЧЕЗ от 2004 г. насам не се осъществява от българското законодателство. „Имаше 8 участници, които участваха при купуването на ЧЕЗ сега. Това, което е станало накрая, е, че чешката страна е избрала Гинка и тази сделка се подписва по чешкото законодателство. Убеден съм, че премиерът не е знаел за тази сделка, защото тя не е по нашето законодателство и правителството няма никакво отношение. Това е частна сделка по международно право, но това, което ние можем да гарантираме, е, че цената ще се контролира. Тя няма да се увеличава от Гинка, както каза Корнелия Нинова. Но всеки се бори за някакъв електорат", коментира Цветанов и посочи, че сделката за ЧЕЗ още не е финализирана и никой не знае какви точно са детайлите по нея.

„Корнелия Нинова казва толкова неистини, че се чудя как е възможно политик от този ранг да има такова отношение. Трябва да е ясно, че електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносните мрежа и формирането на цената на тока. Неистина е и че годишно дивидентът на държавата от 33% от активите ЧЕЗ е бил около 50 млн. Парите, които са проведени еднократно през 2010-2011 г., са 41 млн. за десет години", коментира още той.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички