Цветанов: ДСБ да си тръгне от властта

Цветанов: ДСБ да си тръгне от властта | StandartNews.com

Вторник е добър ден за решаване на съдбата на хората на ДСБ във властта. "Вторник е една добра възможност", посочи пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос кога ще е поисканата с остър тон вчера от ГЕРБ среща с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че вчера от най-голямата ПГ призоваха лидера си да дойде при тях и да им обясни до кога ще търпи Радан Кънев и хората му на държавни постове, след като се обявяват за опозиционери.

Днес стана ясно, че с декларацията е бил запознат и председателя на ПГ Цветан Цветанов. "Многократно съм информирал министър-председателя за това, което се случва и съвсем закономерно беше да има подобна декларация в един определен момент, след като продължава това арогантно и некоректно отношение от председателя на ДСБ", отговори Цветанов на въпрос дали премиерът е знаел за ултиматума на депутатите си или е било "бунт на кораба".

"Искахме да сложим на масата, да обсъдим тези теми и премиерът да поеме ангажимент, че управлението продължава в еди си какъв формат и състав", обясни още вчерашната акция на ГЕРБ Цветанов. Според него изходът от ситуацията е да се направи срещата с министър-председателя и парламентарната група.

"Министър-председателят ще изрази своята позиция и ви уверявам, че ПГ на ГЕРБ ще застане твърдо зад него", обеща зам.-шефът на партията.

По отношемие на това дали ГЕРБ няма да се откаже от искането си хората на ДСБ да си тръгнат от властта Цветанов напомни - "Решение на премиера е дали да си тръгнат тези хора. Той ръководи изпълнителната власт".

"ДСБ да си тръгне от властта е нормалната политическа логика във всяка една правова и демократична държава. Не можеш да имаш участие в управлението и да казваш, че правителството не се справя", все пак отбеляза той.

Междувременно вицепремиерът, министър на образованието и лидер на ДБГ Меглена Кунева заяви за ДСБ, че да си в опозиция и в управление е крайно нелогична ситуация. "Лидерът на ДСБ трябва да каже дали партията да излезе от властта. Да си и в опозиция, и в управление е крайно нелогична ситуация. Тя затруднява всички", каза Кунева.

По думите й, ако голямата част от членовете на ДСБ смятат, че трябва да бъдат в опозиция, както твърди Радан Кънев, то нека да го направят. Ако една част от тях, пък не са съгласни с това и подкрепят, например оставането на министъра на здравеопазването Петър Москов във властта, нека и те да го кажат.

„Най-важното е да се определят, защото няма такава форма на управление, в която да си хем в опозиция, хем да си на власт", категорична бе Меглена Кунева.

Тя заяви още, че очаква ДСБ да вземат решение, което ще облекчи и техните структури, а и ще направи Реформаторския блок един нормален и предвидим партньор.

Запитана дали трябва да има само един председател на ПГ на РБ, Кунева обясни, че има един и той е Найден Зеленогорски, който представлява Реформаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай