Цветанов: Абсурдно е Светлозар Лазаров да се върне като главен секретар на МВР

Цветанов: Абсурдно е Светлозар Лазаров да се върне като главен секретар на МВР | StandartNews.com

Всичко зависи от разследването, от защитата на обвиняемия, от естеството на самия обвинителен акт. Но като цяло очаквам убиецът на Виктория да получи висока и тежка присъда от българския съд. Трябва да има възмездие.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка със заловения в Германия предполагаем убиец на журналистката Виктория Маринова.

,,Щаденето на информация даде своя резултат, иначе ако постоянно се даваха обяснения на медиите за хода на разследването, имаше риск да застрашим здравето и на други хора. Всяка една информация, ако беше подадена предварително, едва ли Северин сега щеше да е заловен.

Съвместните действия между България и Германия бяха пример за добра координация, създавана с години. Мога да кажа, че много са операциите, които се реализират с европейските ни партньори. Например, през 2011 година бе извършено убийство в Австрия и тогава лицето остави свое ДНК върху жертвата. Тогава чрез общата база данни се установи, че този убиец е български гражданин, който впоследствие бе заловен във Франция. Така че това сътрудничество ще продължи да се надгражда'', обясни Цветанов.

"Според мен доказателствата могат да изведат една безспорна версия, че лицето Северин е извършител на това убийство. Процедурата по неговото екстрадиране може да отнеме и месец, но мисля, че тя ще мине по съкратения ред и той ще бъде върнат тук в по-кратки срокове. Но за момента по-важното е, че извършителят е заловен. Разследването не приключва дотук. Има още експертизи за назначаване, ще се разпитват още хора по случая. Към настоящия момент все още никой не е разговарял със Северин. Убеден съм, че до едни кратки срокове ще има внесен обвинителен акт срещу него'', добави още председателят на ПГ на ГЕРБ.

,,Свободата в журналистиката е до такъв предел, че всеки може да говори и пише всичко, за каквото си пожелае. Почувствахме се омерзени по начина, по който бе атакувана страната ни. Бяха използвани всякакви механизми и способи, това бяха хибридни атаки. Искаха да очернят страната ни и изглежда успяха. До известна степен ние си го направихме. Българската журналистика също допринесе за това. Трябваше да има обективност още от самото начало'', коментира Цветанов поводът за вчерашното свикване на посланиците в сградата на министерския съвет.

Цветан Цветанов отрече появилите се слухове, че Светлозар Лазаров ще бъде върнат като главен секретар на МВР. ,,Абсурдно е Лазаров да се върне като главен секретар. По въпроса с главния секретар има лица, които се обсъждат, но това е право на премиера, на вътрешния министър и на президента'', завърши зам.-председателят на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай