Цветанов: Европа и САЩ са стратегически партньори

Решението на Народното събрание да даде мандат на правителството да води преговори за закупуването на самолети F-16 е извело на преден път важността от това България и Европа да имат стратегическо партньорство със САЩ, смята зам.шефът на ГЕРБ...

Цветанов: Европа и САЩ са стратегически партньори | StandartNews.com

За Европа е ясно, че без САЩ трудно може да гарантира сигурността си. Доналд Тръмп и САЩ не могат да бъдат врагове на Европа. Напротив – САЩ са били и ще продължат да бъдат стратегически партньори на Европа. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на дискусията „Възможна ли е Европа на първо място“, която се проведе днес в Дома на Европа в София. Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика.

„За да запазим демокрацията и правовия ред, на първо място трябва да гарантираме сигурността. Тя също така е гаранция и за стабилност и икономически просперитет“, коментира Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. По думите му в момента на територията на Европа не се водят тежки конфликти, но отвъд Стария континент има много тежки такива, които неизменно рефлектират върху него.

„Всички си спомняме каква миграционна вълна се насочи към Европа и предизвика сътресения в иначе стабилни държави“, отбеляза той. Цветанов обясни, че членките на НАТО, включително и България, са поели ангажимент 2% от БВП да отива за отбрана. В тази връзка той посочи, че решението на Народното събрание да даде мандат на правителството да води преговори за закупуването на самолети F-16 е извело на преден път важността от това България и Европа да имат стратегическо партньорство със САЩ . „Помощта на Съединените щати е ключова в решаването и на Черноморския въпрос. Европа трудно би могла да се справи с влиянието на Русия без САЩ, както и обратното“, каза още той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че изборите за членове на Европейския парламент през месец май ще бъдат ключови, защото те ще покажат накъде отива Европа и дали дългогодишните отношения със САЩ ще продължат да се надграждат. „Очаквам Брекзит да бъде използван от различни движения в страни-членки на ЕС като призив и те да последват техния път. Фалшивите новини, прокарващи антиевропейски и антиамерикански настроения, провокират дебат нужно ли е това партньорство Европа-САЩ, а това е единствено в полза на трети страни“, обясни Цветанов. Според него някои онлайн медии твърде очевидно искат да манипулират общественото мнение и изрази мнение, че България е подложена на хибридна атака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай