Вторник,

Цветан Цветанов с катастрофална прогноза

От: Агенция Стандарт -
1938
Цветан Цветанов с катастрофална прогноза
A
A
A

Цветан Цветанов коментира ултиматума на ГЕРБ към ПП-ДБ.

"Искането на ГЕРБ-СДС е безсмислено. Няма как преди да е връчен първият проучвателен мандат и да видим дали ще бъде изпълнен, първата сила да поставя условия на втората. Не виждаме съдържание в разговорите им", заяви бившият министър на вътрешните работи и лидер на "Републиканци за България".

По думите му 6 месеца ще бъдат напълно достатъчни двете коалиции да изпълнят законодателния пакет във връзка с ПВУ и да приемат бюджет. 

"При такава политическа конфронтация и неразбиране от полиците за отговорността, която носят, обществото ще плати цената. Никой не говори по същество - какво ще се случи с ПВУ, защото от 4 млрд. за миналата година получихме 2,5 млрд. Обявяват ги като заслуга на служебния кабинет, но това не е така", изтъкна той.

Според него, ако президентът ускори връчването на мандатите, но не даде възможност за толеранс, то "отиваме на избори".

"Ако имаме предсрочни парламентарни избори преди местните, това означава, че и малкият авторитет на местната власт ще бъде пропилян и загубен. В случай, че от една кампания се влезе веднага в местните избори, ще стане катастрофа", смята бившият вътрешен министър.

Той прогнозира, че дори и след потенциалните следващи избори няма да бъде намерен изход от политическата криза, от което ще загубят всички политически партии. 

Цветанов е на мнение, че към момента формациите в НС взаимно са се блокирали и трябва да направят компромис. 

"По-разумно е политическите лидери да останат в Народното събрание, защото групите им не са достатъчни да подкрепят правителство и да могат да формират устойчиво мнозинство", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Цветанов беше категоричен, че "местните избори ще са гръбнакът на стабилността". Той акцентира върху това, че трябва да има нови парламентарни избори, но след местния вот, тъй като ЦИК няма да се справи с организацията.

Лидерът на "Републиканци за България" смята, че съдебната реформа "по начина, по който я възприема всяка една от партиите, няма да се случи".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com