Цонев посочи виновните да няма редовен кабинет

Обръщам към българските граждани - ако искате промяна, не давайте пак гласа си на тези партии, които не могат да се справят, призова зам.председателят на ДПС

Цонев посочи виновните да няма редовен кабинет | StandartNews.com

За ДПС не приключва въпросът с канадското гражданство на Кирил Петков. За ДПС е важно дали към 12 май, когато е назначено служебното правителство, Кирил Петков е имал двойно гражданство. Защото Конституцията не го разрешава. Това заяви зам.председателят на Движението Йордан Цонев пред Нова тв.

По думите му, процедурата за освобождаване от гражданство не приключва с подаване на заявление. "Ако Петков е имал двойно гражданство, отговорността е на президента, защото той го е питал какво носи в сърцето си. Петков отговорил: Нося България. И това е било достатъчно да го назначи. Радев смята, че в Конституцията има чувства, но ние смятаме, че тя трябва да се спазва като основен закон", посочи Цонев.

По отношение на въпроса на президента към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - коя е родината му, Цонев отговори, че целият турски етнос го приема за етническа нетолерантност. "Заляха ни с есемеси - аз само един ден имах 87 есемеса. "Аз го приемам лично този въпрос към председателя  - да ме питат коя е моята родина - майка. Няма право президентът да ни пита така. Президентът трябва да си дава сметка за въздействието на думите си", категоричен е Цонев.

Той заяви, че не му е интересн самият Кирил Петков и не е атакуван той, а начинът, по който се работи.

"Питахме за списъка "Магнитски" - защото няма действия на този закон извън територията на САЩ. Ако се приемат в ЕС, те ще проитворечат на правото на ЕС. Така че не може България да прави списъци. Това е своеволие и беззаконие. Подписали сме договора за функциониране на ЕС и трябва да го спазваме", категоричен е Цонев. Според него върховенсгтво на закона не означава само да смениш главния прокурор, а да спазваш Конституцията и законите.

ДПС се бори да докаже, че Делян Пеевски е незаслужено в този списък. Искаме данни, искаме факти, каза още Цонев.

"Адвокатите на Делян Пеевски в САЩ са питали финансовото министерство, американското правителство, защото тук се лансира теза, че мерките са необжалваеми. Това не е така. Тези мерки са предприети от адвокатите на господин Пеевски. Ние искаме данни от българските институции има ли данни за извършени такива неща. Отговорът е - няма. Ако има такива, и ние ще вземем политически мерки и становища. Ние питаме, искаме факти. Засега факти няма. Както се казва и в становището на финансовото министерство - твърди се че.... За нас това не е присъда", обясни още Йордан Цонев.

Той коментира и темата дали ще има правителство. "Ние продължаваме да сме зрители, но ще коментирам защо са малки шансовете да има кабинет. Още когато партиите се разделиха на "протестиращи" и статукво, те сложиха разделителна линия, която целеше едно - те да са овластени от народа да съставят кабинет. Народът обаче не ги е овластил, защото нямат 121 депутати. И след това се изпокараха за власт и постове.

След като сложиха разделителните линии, следва, че няма да има кабинет. Трети мандат няма да бъде реализиран. Това се разиграва, за да си прехвърлят трите партии вината. Виновни са партиите, които се самоопределиха като партии на протеста. Народът каза - да се направят реформи и промени", обясни Цонев.

"Ние не искаме да ходим на избори. ДПС иска да има редовно правителство. Отговорността е на тези три партии, които се самоназначиха за партии на промяната. И аз се обръщам към българските граждани - ако искате промяна, не давайте пак гласа си на тези партии, които не могат да направят кабинет", призова той. И даде модел, по който може да се направи промяната:

"Слага се на масата една платформа за реформи и се питат всички партии - ще я подкрепите ли? Какви са тези разделителни линии", коментира зам.председателят на ДПС.

Според него друга причина да не може да се създаде кабинет е  президентът. "Защото президентската институция е замислена като медиатор - когато има кризи, да събере страните на една маса и да изгладят ръбовете. Президентът обаче взе страна и затова не може да събере всички на една маса.

Нас никой не ни кани на разговор, дори и да си кажем мнението", посочи Цонев.

За това, че бе избран за шеф на икономическата комисия в парламента Цонев обясни: "Имат къса памет, защото комисията по икономическа политика 7 г. е била в опозицията - БСП. Нашето присъствие в парламента е 15%. Сега БСП има 4 комисии, взе от нас социалната, даде ни икономическата. Няма никакъв бонус за ДПС".

За актуализацията на бюджета Цонев каза: "Ние седнахме да говорим за бюджета. Може би ще подкрепим на първо четене, ако трябва да дадем ход на бюджетната процедура. Но точно този бюджет е нескопосано направен, прозират и други интереси. Две от парламентарните групи се държат като "Мили Ванили" - "Да, България" и "Излез-влез" - Мая - те танцуват отпред, а се оказа, че отзад пеят други", обясни ситуацията Цонев.

Трябва да се задействат изтеклите процедури за гуверньор на БНБ и на шеф на КЕВР. Ние нямаме кандидати, каза още Цонев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай