Сряда,

Цончо Ганев: Народът обеднява, а управляващите са лицемерни

От: Екатерина Николова -
1802
Цончо Ганев: Народът обеднява, а управляващите са лицемерни
A
A
A
  • Мерките по отношение на пенсиите са подигравка с хората
  • Отхвърлят предложенията ни за премахване на ДДС като популистки, после предлагат аналогични мерки, казва народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Г-н Ганев, проектът на "Възраждане" за нулева ДДС-ставка за храни, ток, вода, газ, парно и лекарства бе отхвърлен от Народното събрание. Защо не успяхте да убедите колегите си в необходимостта му?

- Тук не е въпрос на убеждения, а въпрос на приоритети и държавническо мислене. Истината е, че този законопроект не беше разгледан пет месеца и управляващата коалиция не сметна за нужно да го разгледаме и да го обсъдим конструктивно, за да достигнем до най-доброто решение, което касае всеки българин. В крайна сметка законопроектът беше отхвърлен преди десет дни. Според управляващите нямало достатъчно аргументи, за да се намали ставката на ДДС-то на храните, лекарствата, тока, газта и водата. Така изразена позиция на управляващите е лицемерна, тъй като към днешна дата правителството представи своите намерения за законодателни промени за намаляване на ДДС-то. От това следва да загубим няколко месеца в обсъждания и анализи докато  българският народ продължава да обеднява.

- Управляващите Ви обвиниха в популизъм. Смятате ли, че премахването на ДДС автоматично ще свали цените?

- Ние от "Възраждане" сме конструктивна опозиция и предлагаме законопроекти, които са в полза на хората. Наблюдаваме интересна ситуация - единия ден управляващите отхвърлят предложението на "Възраждане" като ни обвиняват в популизъм, а след няколко дни анонсират аналогични мерки на вече отхвърлените. Това за пореден път показва нежелание да се решат проблемите на българските граждани, а просто да се отложат във времето, в отчаян опит марионетния кабинет да остане на власт по-дълго време.   

- Кабинетът представи пакет от антикризисни мерки в подкрепа на хората и бизнеса в размер на 2 млрд. лв. Кои мерки според "Възраждане" са абсолютно задължителни?

- Tова са псевдомерки. Те са лъжливи, недостоверни и няма да дадат резултат. Високата инфлация идва от това, че електроенергията в България е скъпа. Имаме драстично поскъпване на тока и от месеци бизнесът плаща огромни сметки за ток равностойни на този, който плащат компаниите в Западна и Централна Европа. България обаче е производител на евтина електроенергия в Европейския съюз, защото имаме атомна електроцентрала, произвеждаме въглища и имаме въглищни централи. И тук имаме парадокс. По думите на министъра на финансите евтината електроенергия се изнася. Така България защитава общностните интереси на Европейския съюз, а не българските интереси. Да, вместо българското правителство да насочва евтиния ток към българските потребители, за да защити първо българския национален интерес, то се грижи за общностните интереси. Заради това няма как да бъде овладяна високата инфлация, защото производителите на всичко плащат високи сметки за ток. Освен това България наложи санкции на Руската федерация, което доведе до ответна реакция и ние в момента сме със спрени доставки на газ. Това ще даде колосални отражения и ще е пагубно за нас само след пет месеца. Голяма част от българското население не знае, че всеки април месец започва нагнетяването на газ в хранилището ни Чирен. Тази година това не се случва, а вече  средата на месец май. Дори утре доставките на газ да бъдат подновени ние ще останем през зимните месеци с почти празно хранилище и няма да можем да осигурим нужните количества газ, както за бизнеса така и за битовите потребители.

Другите мерки, които се предлагат от правителството по отношение на пенсиите са подигравка с хората изградили днешна България. Управляващите обявяват, че вдигат пенсиите с 20 %, а реално увеличението е не повече от 4 % за около 50 % от пенсионерите. Грубо казано, от 2 млн. пенсионери 1 млн. са на минималните пенсии. Минималните пенсии към днешна дата се изчисляват с Ковид-надбавка, която беше въведена от предходното правителство. Реално, настоящите управляващи предлагат тази надбавка да стане част от пенсията и имаме с 30 лв. увеличение на пенсиите, което в общи линии е общо 4 %. Тази антиинфлационна мярка на правителството е подигравка. Всички мерки предлагани от правителството за огромно съжаление са мерки само на хартия без реална стойност и влияние.

- Правителството изтъква, че е дало на бизнеса 4,1 млрд. помощи заради спрения ток. Но компаниите твърдят, че става въпрос само за 1,5 млрд. Ефективна ли беше тази помощ?

- Този въпрос ние от "Възраждане" го повдигаме вече няколко пъти в пленарната зала. Само преди дни имаше изслушване на финансовия министър Асен Василев, на когото зададох поредица от въпроси в тази посока. Бизнесът плаща 3-4 пъти по-високи сметки за ток отпреди година. Аз се срещам постоянно с предприемачи, които споделят, че ако преди година сметката им за ток е била 1000 лева, сега минава 2000 лв. Мерките за бизнеса, които правителството твърди, че прилага, са арогантна лъжа. Бизнесът изнемогва и е изправен пред дилемата да увеличи рязко цените на това, което произвежда или да фалира. Заради това имаме и висока инфлация. Пак повтарям, че имаме атомна електроцентрала, въглищни електроцентрали, собствени находища на въглища и произвеждаме евтин ток. Въпреки това токът в България е скъп, защото правителството ни поставя общностните интереси пред националните и България изнася евтиния ток, а скъпият остава да се потребява тук. Това е национално предателство. Ние от "Възраждане" ще променим тази несправедливост в момента, в който българите ни дадат доверието си и от опозиция се превърнем в управляващи.

- Каква е позицията Ви по най-големия проблем в държавата - спрения руски газ. По-евтин ли ще бъде втечненият газ от САЩ, договорен от премиера Кирил Петков?

- Големият проблем на България е, че 32 години националните ни интереси са поставени на заден план пред общностите интереси. Настоящото правителство защитава интереси на чужди държави и на съюзи, но не застава зад българският национален интерес. Факт е, че в момента имаме спрени доставки на газ, защото българското правителство беше експериментално използвано, за да се види как ще реагира Русия, ако откажем да плащаме за газ в руска банка. Тук е важно да подчертая, че газът не се плаща в рубли, а се плаща в руска банка. За да тестват САЩ и европейските бюрократи реакцията на Русия, България и Полша спряха  плащането в руската банка. Точно заради това спряха и доставките на газ. Ние от "Възраждане" предупреждавахме за това още от момента, в който правителството разпореди на народните си представители в парламента да защитят общностните интереси и да наложат санкции на Руската федерация. Към момента алармираме, че това което се случи с газа предстои да стане и с доставките на петрол. Инсталацията на нашата рафинерия работи с руския петрол тип "Урал", използването на други видове петрол предполага дълъг и сложен процес, отнемащ дълъг период от време (от 6 месеца до 1 година). Ето защо предстои да влезем в още по-голяма криза и искрено се надявам, че дотогава в България ще има предсрочни парламентарни избори. Избори, които ще спечели "Възраждане", за да можем да нормализираме взаимоотношенията с Русия и тогава да вземем спешни мерки за справяне с поредицата от кризи, в които е страната ни.

- БСП се опитва да убеди партньорите си в управляващата коалиция в необходимостта от актуализация на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври. Ще ги подкрепите ли?

- С приемането на безвъзвратно закъснелия бюджет, влязъл в сила от 1 април 2022 г., даваната надбавка вече беше унищожена от инфлацията към онзи момент. Днес реалната инфлация е над 20 %, а както вече коментирахме, реалното увеличение на пенсиите е 4 %. Всеки може да прецени дали е адекватно. Въпреки унизителната и неефективна надбавка ние от "Възраждане" ще подкрепим предложението, заради хората, градили страната ни, които за жалост днес живеят под социалния минимум в същата тази страна.

- След Великден усилено се заговори за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, включително и за предсрочни избори. Каква е позицията на "Възраждане"?

- По този начин се подготвя поредната подмяна в управлението, която се представя на българският народ като промяна. За всички е известно, че в последните 32 години на така наречения преход всички правителства по-малко или повече са зависими от едно посолство в страната ни - Американското. До такава степен са зависими нашите правителства, че стигнахме дотам ежедневно да има груба намеса във вътрешните работи на страната ни, нещо повече страната ни се превърна в колония, управлявана отвън. Ето защо се говори за нов кабинет в това Народно събрание, тъй като настоящият се компрометира прекалено бързо. Той е съставен от некомпетентни, зле подготвени кадри, които си служат само с лъжи. Българите виждат това, но различното сега е, че българите имат политически инструмент за промяна, имат "Възраждане", в което виждат модерно национално освободително движение. Ето защо вероятността САЩ да загубят влиянието си в България е огромна.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички