Цеков съсипа шоуто на Радан в Брюксел

"Повече Европа" означава по-малко Брюксел

Цеков съсипа шоуто на Радан в Брюксел | StandartNews.com

Смазващ коментар за шоуто на Радан Кънев в Брюксел направи конституционалистът д-р Борислав Цеков. Кънев, заедно с Елена Йончева изготвиха резолюция срещу България и вчера предизвикаха дебат по нея. В същото време един файтон умни и красиви следовници на Велислав Минеков и Христо Иванов дюдюкаха на плочките пред сградата на Европарламента.

Безсмислен цирк пред празната зала на Европейския "парламент”, написа във фейсбук д-р Цеков. Ето целия му коментар:

Безсмислен цирк пред празната зала на Европейския "парламент". Който нагледно илюстрира реалността, за която прогледнах и започнах да говоря и пиша някъде през 2009 г. - цялата институционална конструкция на сегашния ЕС е изградена според идеологическите догми на неолибералния глобализъм.

Наднационална власт (Еввропейската комисия, Съда на ЕС), която е откъсната и неподвластна на демократичния контрол на гражданите и се разпорежда със съдбите на цели нации и държави в името на контролиран от брюкселската плутокрация пазар. И един безполезен апендикс (Европейския парламент), който е просто параван, имитация на политическо представителство, предназначен да хвърля прах в очите на европейските граждани, че нещо зависи от тях.

ЕС се нуждае от дълбока институционална реформа, която да върне демокрацията и свободата в центъра на неговия институционален дизайн. А това е невъзможно без премахване на сегашната наднационална власт и замяната й с институции, които пряко зависят от демократичната воля на суверенните нации и национални държави и са отчетни пред тях. Защото "повече Европа" означава по-малко Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай