Цеков: Радев не може да е морален коректив на властта

Упражняването на влияние в съдебната власт няма нищо общо с лобизма

Цеков: Радев не може да е морален коректив на властта | StandartNews.com

 

От политичека гледна точка, казусът с Пламен Узунов лишава президента Румен Радев от претенцията да бъде морален коректив на властта. Тази теза защити бившият съветник по правни въпроси на държавния глава Борислав Цеков пред Нова телевизия.

Повод за коментара му е скандалът със съветника на Радев - Пламен Узунов, който осъществявал СМС контакти с бизнесмена Пламен Бобоков, предоставил му съдебно решение преди то да е обявено и лобирал за посланически назначения.

Цеков поясни, че бидейки член на правния съвет, не е бил в кухнята на тази институция, за разлика от щатни съветници на Радев. От юридическа гледна точка, разследването тепърва трябвало да даде своите резултати и да стане ясно дали ще има внесено обвинение в съда. От политическа гледна точка обаче, Радев влезнал на "Дондуков" 2 като ново  лице и с претенция, че не е бил обвързан със стари мрежи и отправял редица антикорупционни послания. Сега всичко показвало, че тези негови думи се връщат към него като бумеранг.

Цеков допусна, че прокуратурата има и други доказателства, освен СМС-те, които оповести.

По думите му упражняването на влияние в съдебната власт няма нищо общо с лобизма. Лобирането за назначаения също било изключено от обхвата на лобизма. Друг бил въпросът дали наистина е имало търговия с влияние.

Цеков поясни, че Радев упрекнал властта в интимни контакти с бизнеса, сега обаче се оказва, че такива има и в неговата администрация. По думите му е нормално бизнесът да комуникира с властта, но това да става на официални срещи и ред.

"Срещи извън институцията водят със себе си до подозрения", каза Цеков.

Относно упрека на Радев, че прокуратурата обръща внимание на едни  казуси за сметка на други и това показвало страх и зависимости, Цеков поясни, че такъв упрек към обвинението не е справедлив.

"Не мисля, че тази реакция на Радев е премерена", каза той. Според него при такъв скандал представителната позиция е: има разследване и трябва да се изчакат резултатите. И даде да се разбере, че обратното би било политическа атака, както в случая и с позицията на Радев.

Иначе относно оневиняването на Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков от съда за аферата "ЕVN", Цеков поясни,че тепърва ще стане ясно дали прокуратурата ще протестира.

Той поздрави прокуратурата за арестите в ГДБОП. "Неведнъж съм казвал, че наркотърговията у нас се покровителства от определени структури в МВР", каза той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай