Цацаров: Проверката в правосъдието не е заяждане

Цацаров: Проверката в правосъдието не е заяждане | StandartNews.com

ВСС иска оставката на Христо Иванов, канят Бойко на среща

"Не свързвайте проверката в Министерство на правосъдието със съдебната реформа. Тя не е заяждане с Христо Иванов". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. На влизане в сградата той бе посрещнат от група протестъри, които връчваха на всички кадровици знаменца на Северна Корея. Поводът за флагчетата бе изявление на Христо Иванов, който преди седмици определи присъствието си на съдийско събрание в Пловдив като "партийно събрание в Северна Корея". По този повод на предходното заседание кадровиците призоваха министъра да се извини. "Защо считате, че проверката излиза като заяждане с министъра? Тя не е срещу министъра, касае длъжностни лица от МП. Не го свързвайте с министъра, още по-малко с неговите идеи за съдебна реформа", категоричен бе Цацаров.

Според него не е добре за съдебната система да се проведе реформа, която ще раздели магистратите. "Нормално е да се проведе реформа, която очаква обществото и която очакват съдии, прокурори и следователи. Не е нормално обаче съдебната реформа да се превърне в територия на политически упражнения", посочи той. Междувременно членове на ВСС поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов и приеха специална декларация срещу него. "България е член на Европейския съюз и трябва да се стреми към срочно приемане на цялостен пакет от законодателни мерки, които да гарантират ефикасно и ефективно правосъдие, ето защо ВСС изразява своето безпокойство от думите на министър Христо Иванов по време на участието му в предаването "Здравей, България", излъчено по Нова телевизия на 08.07.2015г., тъй като твърденията не отговарят на истината, не спомагат за конструктивен и ползотворен диалог между конституционно установените власти и не допринасят за успешното реализиране на съдебната реформа", се посочва в декларацията.

Кадровиците взеха решение да поканят премиера Бойко Борисов и лично да се оплачат от Иванов, както и да си поговорят за бюджета на съдебната власт. "Държим да бъде извървян пътят на съдебната стратегия и да бъдат извършени необходимите реформи, които да гарантират по-добра работа на съдебната система". Tова написа по-късно Борисов във фейсбук профила си. Премиерът защити правосъдния министър, като обясни, че Иванов не се е изказвал против приемането ни в Шенген и това било потвърдено от представителите на Министерския съвет, които са присъствали на срещите в Бундестага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай