Цачева: Внасяме предложения за Изборния кодекс в НС

Цачева: Внасяме предложения за Изборния кодекс в НС | StandartNews.com

София. "Предложенията на ГЕРБ за Изборния кодекс са готови и ще бъдат внесени в парламента", каза на пресконференция зам.-председателят на партията Цецка Цачева. 

С искането на президента за провеждането на общонационален референдум не се цели саботиране на работата по приемане на нов Изборен кодекс, категорична бе тя.

Предложението на ГЕРБ за промяна на новия Изборен кодекс ще бъде внесено между първо и второ четене.

„Ако нещо затрудни промяната му, това няма да е ГЕРБ, а ще е несъответствието и дълбоките противоречия между Коалиция за България и ДПС", обясни Цачева. Тя каза, че от ДПС не подкрепят отмяната на плоския данък. „Когато жителите очакват рестарта на АЕЦ "Белене", и се надяват това да се случи по времето на това правителство, Йордан Цонев заявява, че това няма да се случи", добави Цачева.

„Ние отново ще внесем нашите предложения за 31 многомандатни избирателни района. Много е важен и съставът на ЦИК. Искаме възможността - най-голямата парламентарна партия да избере председател на комисията. Това е единственият начин управляващата партия да се покаже, че се е съобразила с изборите от предходната година", каза от своя стана Красимир Ципов.

Предложенията на ГЕРБ са в 2 групи теми. Първата част са предложения, които са отхвърлени на първо гласуване, а втората са нови, които за първи път ще бъдат писмено внесени.

"Тъй като само народните представители имат право да внасят предложения за главен съдебен инспектор, ние ще внесем такова предложение, издигнато не от партията, а от гилдията. Ще подкрепим каквото и име да ни бъде подадено след достатъчно прозрачно и публично обсъждане на името в съсловните организации", каза още Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай