Цачева на среща с дейци от общински читалищни центрове

Цачева на среща с дейци от общински читалищни центрове | StandartNews.com

Днес председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева се среща с дейци, работници и служители от общинските читалищни центрове. Срещата е част от инициативата за открит диалог за бъдещето на тези единствени по рода си просветни центрове в цял свят. На срещата присъства като гост и проф. Димитър Стойков кандидат за кмет на община Плевен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Голямото просветно сърце на страната ни тупти благодарение на всекидневната неуморна работа на апостолите на просвещението, каквито сте вие работещите в тази нелека среда. Въпреки това, вярвам във вашия професионализъм и личната ангажираност. Тази кауза не е за ден или два, тя е за цял живот" – каза при откриването на дебата Цецка Цачева. 3496 читалища са в страната. от тях близо 2500 са в селата. Те разполагат с ограничени средства за ремонт. Ролята на читалищния секретар е всичко – от човека, който боядисва, до човека, който ръководи състава за автентично пеене – разказаха читалищните дейци. Читалищата ги е имало, преди да има българска държава. Преди 159 г. са възникнали трите първите български читалища и те са родени като устойчива структура, която и до днес продължава да има своя гръбнак. Те са основани от заможни българи от дарители, чиято мисия е била да създадат място за правене на култура.

Интелектуалците благодариха на председателя на Парламента за подкрепата, която получават и изпълнените ангажименти. "Българинът обича своите поети, композитори. Има стойности, които остават в златния фонд на българската култура. "Ние не можем повече да търпим тази неграмостност, която изпълни държавата. Затова читалищата имат мисия и тяхната мисия е да бъдат в авангарда на културното и интелектуално възраждане на страната" – посочи ролята на читалищата проф. Стойков. Подкрепа и симпатия изказаха за кандидатурата на ПП ГЕРБ. Междувременно бяха поставени и задачи за следващия управленски мандат. Читалището с помощта на един добросъвестен кмет е редно да са партньори и да се превърнат в един съвременен информационен център. От друга страна информацията трябва да бъде достъпна и поднасяна по един нов модерен начин. Да се върнат млади хора, които да работят с новите технологии. Младите хора трябва да влязат в ръководството на читалищата. Това бяха акцентите от открития дебат за ролята на читалището в живота на плевенчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай