Трябва ли да изпратим оръжие в Киев? Говори Сакскобургготски

Бившият премиер изтъква, че има и други държави, в ЕС и извън, които не са взели категорично страна в конфликта

Трябва ли да изпратим оръжие в Киев? Говори Сакскобургготски | StandartNews.com

Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия за Украйна или пък от доставката само на защитни средства? От една страна войната може да се съкрати и да се стигне до примирие, заради това, че двете воюващи страни са по-изравнени в оръжията си. Невъзможно е да се изчисли. За нас, специално, е много по-сложно, отколкото за някои други страни, които нямат нашата история. Всеки ход трябва много внимателно да се премисли.

Така бившият премиер Симеон Сакскобургготски отговори на въпрос трябва ли България да изпрати оръжие на Киев в интервю за Епицентър.бг. 

Сакскобургготски допълва, че има и други държави, в ЕС и извън, които не са взели категорично страна в конфликта.

"Лично аз съм алергичен към диктати, идващи от която и да е велика сила. Диктатите са нещо, което не приемам, колкото и да съм диалогичен. Добре е да се прецени много внимателно кои са нашите интереси в дългосрочна перспектива", казва още бившият премиер.

Според него, през последните 20 години Западът е изпуснал да приобщи Русия, а усещането е било, че ние сме по-силни и по-мощни. По думите на Симеон Сакскобургготски, западните страни не различават Русия от президента Путин, а президентът Путин и неговият екип са едно, а Русия и руският народ - друго.

"В сравнение с Карибската криза днес моментът изглежда безперспективен. Играят всякакви интереси, не бива да се гледа само от една страна, но за Европа това е голямо предизвикателство - бих казал опасност. Заинтересовани страни търсят това, да няма една обединена и силна Европа. Затова трябва да се реагира убедително. Европа на всяка цена да запази ролята и думата си на световната сцена", категоричен бе Симеон Сакскобургготски.

Той обаче допълни, че Западът греши като се нахвърля така срещу всичко руско - това може само да предизвика контрареакция.

"Мисля, че е късогледо - ден за ден, вместо да черпим поука от историята и миналото...", допълва бившият премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай