Изритаха Стамен Янев

Стамен Янев е освободен от поста

Изритаха Стамен Янев | StandartNews.com

Ключова рокада във властта е станала преди  минути, научи БЛИЦ от свои източници в Народното събрание. От поста си е бил освободен Стамен Янев (на снимката), досегашен началник на Българската агенция по инвестиции.

На негово място е поставен Богомил Богомилов, който е на 35 години и се ползва с благословията на новия кабинет начело с премиера Кирил Петков.Стамен Янев попадна в епицентъра на шумен скандал през последните седмици.

От една страна ДПС извади на бял свят обстоятелството, че по време на двете служебни правителства са били раздадени 160 "златни паспорта" на китайци и руснаци.От друга страна се оказа, че в Българската агенция по инвестиции няма нито един сертифициран проект.

Още на 4 февруари ДПС разкри, че е получило сигнал, в който има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

„Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015-2021 г.”, обяви на брифинг в НС Хамид Хамид.

„Тези китайци и руснаци имат сключени договори с трима посредници и две компании. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. - огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро”, заяви тогава Хамид.

И допълни, че се появяват въпросите дали Стаменов има близки отношения със служебния министър на икономиката, днес премиер Кирил Петков. „Дали това лице е от свитата на Цар Киро. Дали има някаква връзка това лице да е издавало за няколко дни инвестиционния сертификат на Цар Киро, който въз основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона „Божурище” и да я продаде доста бързо след това”, каза Хамид.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай