Трудни времена за Рашков. Прокуратурата стяга примката

Бившият МВР-шеф трябва да се яви на разпит

Трудни времена за Рашков. Прокуратурата стяга примката | StandartNews.com

Трудни времена настанаха за бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Прокуратурата вика на разпит Бойко Рашков по делото за АМ "Хемус", заради негови твърдения по Нова тв.

„Има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“, каза Рашков по Нова тв.

Според държавното обвинение подобна информация до този момент не е била докладвана от ГДБОП по делото за „Хемус“, което е за лот 5, нито по проверката за лотове 7,8 и 9.

"От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани", пишат от прокуратурата за повторното призоваване на Рашков.

Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи доц. д-р Бойко Рашков в предаването по Нова ТВ „На фокус“ от 20.11.2022 г., че „има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“, СГП ще го призове по установения от закона ред за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор относно това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай,  съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях).

 

С постановление от 16.09.2022 г. на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) СГП е възложила на органите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР (ГДБОП-МВР) извършването на проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая „Хемус“. Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани, пишат от прокуратурата.

С оглед на това, прокурор в СГП ще призове г-н Рашков по установения в закона ред, за да даде пред него сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по случая. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона.

В тази връзка и в съответствие с правната уредба, наблюдаващият проверката прокурор е счел за необходимо бившият вътрешен министър да бъде призован и да се яви в СГП, за да изпълни задължението си по закон, като заяви всичко, което му е известно по случая.

В случай че доц. д-р Бойко Рашков посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни, съгласно закона, действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

СГП напомня, че явяването на г-н Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай