Три големи кризи. Янаки Стоилов каза има ли изход

Бившият правосъден министър песимист за съставянето на кабинет

Три големи кризи. Янаки Стоилов каза има ли изход | StandartNews.com

Три големи кризи посочи бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов. Никой не говори за тях, каза той. И ги изброи.

Първата е криза на българската нация - ако нацията е поставена пред изпитание за своята перспектива, то тогава държавата трябва да реши този проблем, каза Стоилов.

Втората криза е кризата на държавността, третата – в съда. Ако партиите не поставят тези три проблема за разглеждане, няма да има ефективност, коментира политикът от БСП пред БНТ.

Трябва да има уточнения относно нивото на енергийните доставки, защо се подменя темата за диверсификацията, трябва да се направи и оценка на плюсовете и минусите от приемане на еврото – това засяга всеки един човек, външната политика трябва да бъде балансирана, а не да се превръщаме в инструмент на чужди интереси, коментира още Стоилов.

Той подчерта ключовата роля на съдебната система и важността от ефективното и последователно противодействие срещу корупция, но и нуждата от останали мерки за извеждане на България от кризата.

„По важните теми – енергийните доставки, еврозоната, външната политика, както и по повод трите кризи няма сходства между парламентарно представените партии, те говорят само за корупция и се обвиняват взаимно, а трябва да има ефективна работа именно по тези ключови теми.

В третия мандат е възможно някакво решение, но временно, не виждам решение на проблемите, поне засега‘‘, каза Стоилов.

Относно разпада на коалицията, бившият министър на правосъдието посочи ненавременното взимане на решения.

„Докато бях министър, поисках от Държавната финансова инспекция да извърши проверка относно обществените поръчки за затворите – за доставката на храни и т.н, а те чак наскоро излязоха със становище, че такава проверка е нужна и евентуално някакви промени ще бъдат предприети. Не е нормално да има такива забавяния.“, заяви бившият вицепремиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай