Три часа изслушват в Брюксел новия български еврокомисар

Предвижда се Иванова да бъде еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта

Три часа изслушват в Брюксел новия български еврокомисар | StandartNews.com

Кандидатът за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова ще бъде изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел. Ако изслушването бъде успешно, кандидатурата ще бъде гласувана от ЕП следващата седмица на сесия в Страсбург.

Предвижда се Иванова да бъде еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде оценена от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование.

Изслушването ще продължи три часа и ще се състои от отговори на 25 въпроса. Иванова ще разполага с възможност за 15-минутно встъпление, с по една минута за отговор на въпрос и с пет минути за заключение в края на изслушването. Веднага след изслушването на заседание при закрити врата председателите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в съобщение на ЕП. Тази оценка ще бъде предадена на председателя на ЕП и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се утре да бъде оповестена заключителната оценка.

В навечерието на днешното изслушване Иванова отговори писмено на 36 въпроса, свързани с дейността на еврокомисаря с посочените отговорности. Тя заявява, че ако бъда назначена, ще се стреми към запазването на позицията на Европа като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и иновациите. Ще гарантирам, че всяко евро от наличния бюджет се използва възможно най-ползотворно и с това се насърчават по-сериозни инвестиции и реформи в областта на научните изследвания и иновациите, когато е необходимо, и да се продължи успешното изпълнение на програмата "Хоризонт Европа", посочва Иванова. Ще съсредоточа усилията си върху това Европейският съюз да застане на челно място в новата технологична надпревара и върху повишаването на неговата конкурентоспособност в условията на засилена икономическа конкуренция, допълва тя.

Ако бъде назначена, подкрепата за украинските изследователи ще остане на челно място в списъка на приоритетите ми, като следвам и черпя вдъхновение от текущи инициативи, заявява Иванова. Що се отнася до бъдещото възстановяване на Украйна, научните познания, новаторските подходи и новите технологии ще спомогнат за изграждането наново на модерни транспортни и енергийни инфраструктури и жилища. Ще трябва да съживим научноизследователските инфраструктури на Украйна, за да може талантите да се използват в страната и да допринасят за устойчивото бъдеще на Украйна, която се стреми към сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите в стратегически сектори, допълва Иванова. Тя съобщава, че е готова да работи за разкриването на представителство в Киев на програмата "Хоризонт Европа".

Илиана Иванова е възпитаник на Френската езикова гимназия "Ромен Ролен" в Стара Загора, магистър по Международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна и по Глобално управление от Арисонен държавен университет в Аризона, САЩ. От 2009 до 2012 г. тя бе евродепутат от ГЕРБ, а от 2013 г. бе назначена за българския представител в Европейската сметна палата. Ако бъде одобрена за еврокомисар, Илиана Иванова ще поеме функциите на доскорошния български представител в Европейската комисия Мария Габриел, заела поста на вицепремиер, министър на външните работи и ротационен министър-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай