Тренчев: Има предложения за фалит на НЗОК

Тренчев: Има предложения за фалит на НЗОК | StandartNews.com

Готви се и за скрита приватизация на НЕК

София. В Министерски съвет е бил предложен вариантът за умишлен фалит на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В същото време се готви и скрита приватизация на НЕК чрез продажба на дълга й. Това обяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев на работна среща между синдикати, работодатели и ГЕРБ в Народното събрание.

„Двама очевидци твърдят, че високопоставена личност в изпълнителната власт иска да фалира НЗОК", каза Тренчев пред Коалиция за България и ДПС и уточни, че става дума за министър.

По думите му е бил предложен вариантът да се фалира Касата, да се назначат квестори и така да бъде отстранен Надзорния съвет на НЗОК, "защото той не е послушен".

Тренчев поясни, че трябва да се допита до източниците си за това дали са готови да излязат с имената си и да потвърдят думите му.

Той разказа и че има информация за предстояща продажба на дълга на НЕК като изрази опасението, че при служебен кабинет ще започне масова подмяна на директори на държавни предприятия.

Според съветника по енергийните въпроси на синдиката Ангел Божилов е тревожен фактът, че НЕК генерира загуба 1 млрд. лв. годишно. „Засичаме опити на определени кръгове да вървят към скрита приватизация", каза Божилов.

„Зад подобно изкупуване могат да стоят единствено и само краткосрочни, спекулативни цели", отбеляза Божилов.

„Не бива да се забравя, че в НЕК има подценени активи - язовири и каскади - почти една трета от българската енергийна система. Ако влезе чуждестранен инвеститор по схемата "дълг срещу собственост", незабавно ще трябва да бъде реструктуриран пазарният модел на НЕК", каза Божилов.

По думите му, за да се покрие текущият дефицит на годишна база в НЕК от 1 млрд. лв., е необходимо повишение на цената на електроенергията с 35-40 процента. „Ако трябва да се покрият и вече натрупаните задължения на НЕК, това увеличение трябва да бъде от 80 до 100 процента", смята Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай