Тошко Йорданов с тежки думи за коалицията. Кой и с каква цел прави мръсни намеци

Нито държавата, нито коалицията трябва да са заложници на решението кой да е управител на БНБ, каза заместник-председателят на ИТН

Тошко Йорданов с тежки думи за коалицията. Кой и с каква цел прави мръсни намеци | StandartNews.com

На всеки коалиционен съвет съм повдигал темата и за БНБ, и за КЗК, и за СЕМ.  Казвам - изтича мандадът, да видим какво да правим. Те отговарят - ами няма проблем. Нямат кандидати, а после започват да предлагат един през друг. Това заяви заместник-председателят на Има такъв народ /ИТН/ Тошко Йорданов пред Нова тв.

Той коментира темата за избора на гуверньор на Централната банка, след като Продължаваме промяната /ПП/ изтеглиха своя кандидат Андрей Гюров и за поста остана да се бори само кандидатът на ИТН Любомир Каримански. 

"За БНБ хвърчаха имена, после започнаха да си ги оттеглят един след друг, защото не отговарят на критериите. Нашият подход е, че трябва да има професионалисти на всеки пост. Срещу Любомир Каримански не успяха да извадят нищо, че не е професионалист", обясни Йорданов. 

Той коментира, че сега има огромна концентрация на власт у един човек - това е министърът на финансите. "Това беше грешка, защото никога икономическата и разследващата власт не трябва да е у една партия, когато се прави коалиция. Сега искат да овладеят и БНБ", посочи Йорданов. 

"Ние сме изказвали съмнения, но се опитвахме се подходим партньорски. Въпреки нашите съмнения, подхождаме с добри намерения, доверяваме им се. Очакваме същото отношение и към нас. В една коалиция всички партии са равнопоставени. Това е като едно семейство, без един от партньорите, то не съществува", обясни Тошко Йорданов. 

Той посочи още, че сегашният гуверньор на БНБ е избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. "Аз не се съмнявам в професионализма му. Когато се сключи коалиционното споразумение бе то да се спазва. Всичко извън него е да се убеди пленарната зала да гласува. Ние спазваме коалиционно споразумение, но това не е в него. Ако някой заложи правителството заради БНБ, това няма да сме ние. Питайте Асен Василев какво ще направят ПП, ако бъде избран Каримански. 

Обективно погледнато Любомир Каримански е по-добрият кандидат. Аз не знам защо Асен Василев се фиксира в Асен Гюров", каза Тошко Йорданов. 

Той е категоричен, че нито държавата, нито коалицията трябва да са заложници на това решение. "Ако се опираме на коалиционното споразумение, би трябвало правителството да върви. Ако някой си позволи да рискува държавата заради БНБ - да си носи последствията", отсече Йорданов. 

"Не знам дали ПП са заплашвали Каримански с есемеси, има си ДАНС, да проверят", допълни още зам-председателят ан ИТН. 

"Темата извън коалиционен разговор бе вдигната като проблем пред медиите от ПП. Лена Бориславова първо правеше намеци, после Асен Василев. Това е медийно говорене. Иначе на коалиционен съвет и да се сбием, това трябва да си остане вътре".

Йорданов коментира и темата подписвал ли е преди 7 години Каримански документи, които се разследват за финансова измама, когато е бил в управата на "Инвестбанк".

"Това не е било в правомощията на Каримански. Той е бил заместник на човек, който е бил в отпуск. При него пристигат документи, които са минали през 4-5 комисии, проверени са и той ги е подписал. Прокуратурата е разследвала, но той не е обвиняем, а е свидетел. Съдействал е на прокуратурата. Ако вие присъствате на катастрофа и сте свидетел, вие не сте обвиняем. 

Всяка банка има финансов ресурс, който покрива подобен тип щети. Няколко банки са изпадали в такава ситуация, всяка може да изпадне. Затова имат финансов буфер, с който да покрият щетата. Каримански няма нищо общо с това. Той е един от многото по веригата, която са подписали. Контролните органи по веригата са казали - да. Никой не се тръгва назад по веригата, за да проверява всичко. Този разговор го проведохме в МС, Каримански го обясни на Асен Василев и Кирил Петков в четвъртък. Те казаха - да, вероятно ти не си виновен. Не е взел пари, може да се види финансовото му състояние. После Василев каза - аз не съм съгласен", разказа Тошко Йорданов. 

Той коментира и думите на премиера Кирил Петков, който обвърза оттеглянето на Андрей Гюров от битката за БНБ със законодателните действия, "които предстоят в следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за съдебната власт", като посочи, че "не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството".

"Ние никога не сме си позволявали да правим това - не сме дали повод да мислят, че ще си играем със спецпрокуратурата и спецсъда. Ето още един мръсен намек от Петков - ние изтегляме Гюров, защото ще са ни нужни гласовете за спецсъда. Това е записано в коалиционното споразумение, ще го спазим", категоричен е Тошко Йорданов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай