"Торбите с пари" тресат Европарламента, Ева Кайли отстранена

44-годишната бивша телевизионна водеща чака в килия в брюкселския затвор

"Торбите с пари" тресат Европарламента, Ева Кайли отстранена | StandartNews.com

Европейският парламент направи първа стъпка в опита си да възстанови доверието след разгарянето на скандала "Катаргейт". 

Институцията отстрани от длъжност заместник-председателката Ева Кайли, която беше арестувана в рамките на разследване за корупция, предаде БГНЕС. 

Адвокатът й заяви, че Кайли е невинна и "няма нищо общо с подкупите на Катар".

Но докато 44-годишната бивша телевизионна водеща чакаше в килия в брюкселския затвор, колегите ѝ в парламента в Страсбург трябваше да гласуват лишаването ѝ от правомощията на заместник-председател. Председателят на парламента - малтийската консерваторка Роберта Мецола, свика лидерите на политическите групи и призова евродепутатите да гласуват "за" предсрочното прекратяване на мандата на Кайли.

В сряда белгийски съдия ще реши дали да остави нея и другите трима обвинени в ареста до началото на процеса.

Кайли беше арестувана миналата седмица при обиски в домовете и офисите на няколко евродепутати и техни помощници или сътрудници, извършени от белгийските следователи по въпросите на подкупите.

Белгийските прокурори съобщиха, че в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро.

Според съдебен източник някои от тези "торби с пари" са били открити в дома на Кайли, което е накарало съдията да заключи, че тъй като тя очевидно е била хваната в крачка, нейният депутатски имунитет няма да важи.

Белгийски съдебен източник заяви пред АФП, че разследващите смятат, че лица, представляващи монархията от Персийския залив Катар, са плащали на европейски политици, за да подобрят имиджа на страната.

Кайли посети Катар непосредствено преди началото на първенството и го нарече "първенец в областта на трудовите права". Тя защити също така стремежа на Катар да се пребори за отпадане на визите на ЕС за своите граждани.

Катар отрича да е замесен в европейска корупция. "Всякакви твърдения за неправомерно поведение от страна на държавата Катар са сериозна дезинформация", заяви официално лице пред АФП.

Адвокатът на Кайли, Михалис Димитракопулос, заяви пред частния гръцки телевизионен канал Open TV: "Нейната позиция е, че тя е невинна. Тя няма нищо общо с предполагаемите подкупи на Катар."

Запитан дали в дома на Кайли са намерени пари в брой, Димитракопулос отговори: "Не потвърждавам или отричам. Съществува конфиденциалност. Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени."

Брюксел обаче е разтърсен от твърденията, а Мецола, която защитава интегритета на парламента, се опитва да представи предполагаемите подкупи като посегателство срещу демокрацията.

Някои евродепутати очакват нови разкрития. "Опасявам се, че това, което виждаме тук, е само върхът на айсберга", предупреди германският социалдемократ Рене Репаси.

Мецола обеща да върне кандидатурата на Катар за отпадане на визите за ЕС в парламентарната комисия за допълнително разглеждане, като по този начин забави или провали мярката.

Допълнителни обвинения

Кайли е едно от шестте лица, арестувани по време на обиските на белгийската полиция. Четирима са обвинени в "престъпна организация, корупция и пране на пари", а двама са освободени.

Един от освободените е Лука Визентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП)- световна организация на работниците, която настоява пред Катар за спазване на трудовите права.

"Ако бъдат отправени допълнителни обвинения, очаквам възможността да ги опровергая, тъй като съм невинен за каквито и да било нарушения", се казва в изявление на МКП.

Европейският парламент щеше да гласува отстраняването на Кайли от поста ѝ на заместник-председател по-късно във вторник и се очакваше мярката да получи необходимото мнозинство от две трети.

Втори текст, в който се призовава за повече прозрачност с цел възпиране на корупцията в европейските институции, ще бъде гласуван в четвъртък.

Катаргейт“ се очерта като един от най-големите корупционни скандали в историята на ЕС, предаде базираното в Бррюксел електронно издание EURACTIV.bg.

На започналата вчера сесия на Европарламента в Страсбург Зелените и либералите от „Обнови Европа“ призоваха за създаване на анкетна комисия заедно с независим орган по етика с мандат да разследва институциите на ЕС.

„Сега наш дълг е да въведем възможно най-строгите мерки, за да гарантираме, че подобна корупция никога няма да се повтори“, каза Тери Райнтке, лидер на групата на Зелените.

В петък гръцката евродепутатка Ева Кайли, нейният интимен партньор Франческо Джорджи и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, председател на неправителствената организация „Борба срещу безнаказаността“, бяха арестувани и обвинени в корупция от белгийските власти. Кайли бе лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент.

В понеделник група евродепутати социалисти, които са били техни сътрудници и също са резследвани, се оттеглиха от позициите си в парламента.

Белгийският евродепутат Марк Тарабела напусна групата на социалистите в парламента, а белгийската евродепутатка Мария Арена се оттегли като председател на комисията по правата на човека. Италианецът Пиетро Бартоло се оттегли от позицията си на говорител на групата по либерализирането на визовия режим, докато Андреа Козолино се отказа от  ролята си на говорител на групата на социалистите и демократите по спешни случаи.

Групата на социалистите пусна изявление, в което призовава за Анкетна комисия за чужда намеса в институциите на ЕС, и добави, че е започнала собствени вътрешни разследвания.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола откри пленарната сесия в понеделник, като каза, че „европейската демокрация е под атака“. „Това са едни от най-дългите дни в моята кариера. Трябва внимателно да подбирам думите си по начин, който не застрашава текущите разследвания или по някакъв начин не подкопава презумпцията за невинност“. 

Европарламентът често е обвиняван в небрежно отношение към контрола на достъпа на лобисти и финансови интереси на евродепутати. За разлика от Съединените щати, така нареченият Регистър за прозрачност на ЕС не изисква лобистите да декларират кои са техните клиенти или да публикуват договори, а евродепутатите не са длъжни да декларират изцяло външни интереси или да разкриват колко пари получават от тях.

Еврокомисията също е на мушка

Председателката на Евромисията Урсула фон дер Лайен отказа да отговори на въпроси за отношенията на нейния заместник-председател Маргаритис Схинас с Катар по време на брифинг в понеделник, което предизвика яростта на брюкселската преса, търсеща отговори на вероятно най-големия скандал в ЕС от години насам.

Запитана за отговора на Комисията на корупционния скандал в Катар, фон дер Лайен запази мълчание по отношение на гръцкия комисар.

Схинас бе инициатор през април Еврокомисията да препоръча отмяна на визовите изисквания за Катар и Кувейт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай