Топ юрист каза как пада кабинетът

Парламентът може да бламира рокадите в кабинета

Топ юрист каза как пада кабинетът | StandartNews.com

Топ юрист каза как пада кабинетът. Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова смята, че "ако в парламента бъде внесено искане за вот на недоверие и ако "Има такъв народ" решат да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС, и "Възраджане", тогава има вероятност правителството да падне".

По думите й е възможно и внасянето на вот на доверие, но засега няма такива заявки от страна на премиера.

"Не останах с впечатление, че министър-председателят има намерение да се внесе искане за вот на доверие. Опозицията, ако прецени, тя е на ход. Но не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало. Предложението Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ в сегашния й формат би трябвало да бъде направено преди освобождаването му като министър, за да се гарантира, че той наистина влиза в нея", каза още доц. Киселова пред БНТ.

Тя уточни, че министрите от ИТН трябва да подадат оставки, защото изтеглянето от упрлавлението им не води до тяхното освобождаване, необходимо е за това да се произнесе Народното събрание

"Оттук премиерът каза, че са им необходими 12 гласа и предполагам, че ще разчитат или на депутати от други групи, или имат предварителна договорка от ИТН, че ще ги подадат. Предполагам, че министър-председателят ще направи рокада, като ще предложи 5 министри, на мястото на тези, които излизат, ако приемем, че г-н Рашков е станал шеф на КПКОНПИ", продължи Киселова.

Тази рокада може да мине само с обикновено мнозинство - 62 души, обясни доц. Киселова.

За няколко гласувания се изискват по-високи мнозинство - евентуално преодоляване на вето, разговори за избиране на инспектори към ВСС, но според мен това не е на дневен ред, каза Киселова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай