Топ политолог разкри! Кой печели местните избори

И защо ГЕРБ смазва ПП/ДБ

Топ политолог разкри! Кой печели местните избори | StandartNews.com

Според последното проучване на социологическата агенция "Тренд", ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да бъдат безспорен победител с 24.9%. Почти 7% под тях, на второ място, остава коалицията ПП-ДБ. 

Друг интересен детайл от проучването е, че партията на Костадин Костадинов взима цели 16.1% от вота на избирателите. 

Съоснователят на социологическа агенция "Тренд" Евелина Славкова обясни пред БЛИЦ защо коалицията на Петков, Василев и Христо Иванов губи голяма част от избирателите си и какво ни очаква на местния вот, който ще се състои на 29 октомври. 

Ето по-важната част от разговора.

"Няколко причини могат да бъдат изброени в тази посока. Първата е, разбира се, фактът, че ПП-ДБ всъщност е тази част от сглобката, която губи най-много от другото название "некоалиция".

Трябва да имаме предвид и да припомним, че ПП основно, но и това съществуваше в риториката на ДБ, бяха насочени към изчистване. Основата им беше в това да премахнат Борисов, да изчистят модела ГЕРБ и т.н., а това в крайна сметка вече не съществува като политическа теза,

Тяхната основа, с която спечелиха избиратели, не съществува и това е една от причините за тези резултати, които наблюдаваме при отварянето на дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Другата причина е трупането на негативи на кабинета "Денков". Виждаме по социологическите данни и високите нива на неодобрение спрямо кабинета. Всеки, който управлява, консумира пасиви и те се отразяват електорално на партията, която е водеща в управлението. Образно казано, това са двете основни причини за тази близо 7-процентна разлика. 

Няма особена разлика в електоралната подкрепа, измерена през юли и септември по отношение на "Възраждане". Всъщност, сближаването между "Възраждане" и ПП-ДБ се дължи не толкова на повишаване на електоралния потенциал на "Възраждане", колкото на вече изброеното оттегляне на електорална подкрепа към ПП-ДБ.

Много е трудно да говорим за нагласи за местните избори, защото нямаме още кандидатите на основните политически формации, което прави каквито и да било анализи и хипотези много трудни.

По-скоро можем да влезем в хипотеза, че ГЕРБ имат по-големи шансове за продължаване на тяхната доминация в местната власт. 

При президента се запазват сходни нива на положителна и отрицателна оценка спрямо юли месец, т.е. въпреки острият тон не се отчита някаква фрапантна загуба на подкрепа спрямо работата на президента Румен Радев. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай