Топ политолог издаде кошмарна тайна на Русия

Руската федерация е нещо съвсем различно от представата за Русия", коментира Антоний Гълъбов.

Топ политолог издаде кошмарна тайна на Русия | StandartNews.com

"Мерките няма да окажат пряко влияние върху хода на бойните действия".

Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред участниците в онлайн дискусията "Последиците от войната в Украйна“.

Гълъбов обърна внимание, че навлизаме в нова фаза на противопоставянето и сме далеч от решенията. Предстои да се сблъскаме с търсене на нови теми в пропагандната война, опити хората да загубят ориентация, смята той. Най-младите нямат памет за развитието на постсъветското пространство и именно те са целта в момента, посочи социологът.

"Искам да кажа нещо много ясно - няма Русия, ние се намираме пред един свят, който е Руската федерация, която е нещо съвсем различно от представата за Русия", коментира Антоний Гълъбов.

По думите му хибридната война използва, особено в страни като България, рефлексите спрямо царска Русия. Според него силното послание, че Русия е сама срещу света, че е заобиколена от врагове, е дизайнът на тази война. "И още - в случая "Русия" се използва като хибриден инструмент така, както "Ислямска държава - не е нито ислям, нито държава, когато кажете Ислямска държава, Вие усилвате ефекта на хибридната война“, добави Гълъбов.

"Вторият много важен елемент, отбеляза той, е че психологическият портрет на Владимир Путин не ни казва нищо, той не ни е достатъчен да противодействаме ефективно на това, което виждаме. Не неговата психика е въпросът, става дума за системата - олигархичен режим, и ефективното противодействие включва и това", подчерта социологът.

"Нито екипът на г-н Путин, нито взимащите решения в Кремъл, търсят стратегическо решение", коментира Антоний Гълъбов. "Тук няма сценарий за установяване на мир, няма какъвто и да е опит да се създаде представа за това как ще бъдат уредени чисто човешките отношения след края на активната фаза на войната", обясни още той.

Русия ще изгуби целия свят, не само Украйна, така д-р Александър Стрелков, старши преподавател в университетския колеж "Еразъм", вижда последиците за Русия от войната в Украйна.

Според него няма да има и бъдеще за Русия по същество, всякакъв потенциал за икономическо развитие ще бъде, ако не разрушен, то поне затруднен чрез политически и икономически разпад, руснаците ще обеднеят много, ще има вероятно и социални протести. Но дотогава хиляди украинци и руснаци ще загинат, това е достатъчно реалистичен сценарий, подчерта Стрелков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай