Събота,

Топ експерт прочете присъдата на Радев и Петков

От: Редактор -
13084
Топ експерт прочете присъдата на Радев и Петков
A
A
A

"Принципът на Корнелия Нинова победи и вече се повтаря от премиера Кирил Петков. Този принцип гласи, че ние можем да произвеждаме и да изнасяме шеметни количества военна продукция за Украйна, но ние преди всичко сме търговци и непрекъснато не научаваме къде отива нашето оръжие. Това е победа на Нинова".

С тази констатация започна коментара си пред БНР външнополитическият анализатор Валентин Вацев.

По думите му българската политическа класа е в пълно съгласие със себе си и с евроатлантическите си принципи - солидарност с евроатлантическата политика, с правителството е и доколкото не им пречи, може да го изтърпи, спазва кумовата срама, т.е. русофоби сме, ама не чак дотам и "опитваме да не плюем директно в очите на Лавров" (министърът на външните работи на Русия - б.р.):

"На този етап българската политическа класа съчетава кумовата срама - да не се плюе директно в очите на Русия - с евроатлантическата солидарност - изнасяме ли оръжие за Украйна, изнасяме, но официално твърдим, че не знаем къде отива то".

Според него бизнесът в България е пожертван заради интересите на евроатлантическата солидарност на България:

В предаването "12+3" Валентин Вацев коментира и отношенията между президента Румен Радев и правителството на Кирил Петков:

"Президентът плаща скъп данък за своето политическо лековерие, когато ги утвърди. Той е в много деликатна позиция. Може би е трябвало да слуша интуицията си, че това правителство е напълно неадекватно и несъразмерно спрямо потребностите на българския политически ден".

Анализаторът прогнозира, че в близките седмици предстои публично скъсване на отношенията между Радев и Петков.

"Успехът на президента силно зависи от конюнктурата, която не е в негова полза"

Във връзка с предстоящото учредяване на партията на Стефан Янев ("Български възход") Вацев попита дали тя ще е лява по български, или лава по американски, защото "в много отношения тези два типа ляво са перпендикулярни".

По думите на външнополитическия анализатор "войната в Украйна е война между Русия и НАТО", което според него на третия месец от началото на военните действия вече можело ясно да се каже. 

"Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици", смята Вацев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички