Сряда,

Топ дипломат: Натискат ни здраво за Северна Македония

От: Редактор -
Топ дипломат: Натискат ни здраво за Северна Македония
A
A
A

За пръв път от много години насам има синхрон във взаимодействието на властите - президент, парламент, правителство. Това е много важно не само за отвоюването на завладяната държава от гражданите, но и за ускоряването на икономическото развитие, борбата с корупцията.

Сигурен съм, че това ще продължи и във външната политика, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ политикът и дипломат Бойко Ноев.

В изминалите години едноличната власт в лицето на бившия премиер провеждаше една странна външна политика, базирана на козируване, на целувки, на прегръдки, която доведе до това, че България по много въпроси остана неясна за международната общност и не само в нашата категоричност в отношенията с НАТО, но включително и в отношенията с Република Северна Македония, коментира Ноев.

Според него по отношение на политиката с РСМ външната ни политика е била особено пагубна.

"Ние също искаме нещата да станат по-бързо обаче страната кандидат е Република Северна Македония. Тя има да изпълнява важни критерии", така той коментира желанието на президента Пендаровски решението на България да се вземе по-бързо.

"Вместо след подписването на Договора за добросъседство те да вървят нагоре, тръгнаха надолу. Те разчитаха много на международен натиск и спряха на практика да изпълняват договора.

Премиерът Петков трябва да изясни с екипа си какви са причините Р Северна Македония да промени отношението си по изпълнението на договора. Дали България не е дала повод за това? Това всичко е важно да се направи като анализ", открои той.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички