Тонева покани всички на морето

Тонева покани всички на морето | StandartNews.com

София. Кандидатът за главен прокурор Галина Тонева покани членовете на ВСС и всички, които желаят, да посетят апартамента й в Балчик. Това стана по време на изслушването й за главен прокурор. Тя е вторият кандидат за поста, който говори днес. Преди нея магистратите изслушаха Борислав Сарафов.

Неочакваната поканата дойде, след като сигнал, че през 2000 г Тонева и съпругът й закупили жилище от 61 кв.м на цена от 46 лева на квадрат.

Апартаментът в Балчик е във втората част на града, която сред местните жители е известна като квартала, това са жилища на преселници и блокове на военослужещи, обясни Тонева. Според нея в края на 90-те години военослужещите са продавали масово жилищата си там и е имало свръхпредлагане на имоти. Затова и цената им била толкова ниска.

Няма от какво да се притеснявам, купихме апартамента в Балчик, защото от този град са майка ми и баба ми, самата аз съм отраснала там, заяви Тонева.

Общите доходи на семейството възлизат на малко над 80 000 лева, от които 60 000 лева са от нейното трудово възнаграждение като заместник на главния прокурор. Семейството поличува допълнително 4200 лева от рента на земеделска земя и хонорари. Разходите, които има по кредит и лизинг за автомобил са общо 25 000 лева.

За нас остават 55 000 лева, с които живеем относително скромно и нормално, нямаме луксозни дрехи и бижута, не пътуваме по екзотични дестинации, жилището ни е малко, обясни Тонева. Тя притежава и два парцела земеделска земя в каварненското село Божурец, които са били закупени преди повече от 10 години на цена под 1 евро за квадрат. Тонева обясни, че и двата парцела са далеч от морето, намират се на един скат, където няма никаква инфраструктура.

Ще работя за разрешаването на проблема с натовареността на прокурорите, предлагам сътрудничество със законодателната власт за декриминализация на част от противоправните деяния, заяви Тонева. Тя ще вземе и активни мерки за това свободните щатни бройки от по-малко натоварените съдебни райони да бъдат пренасочени към по-натоварените. Също ще предложи обвинителите от военно-окръжните прокуратури, които нямат достатъчно работа, да бъдат пренасочени към други по-натоварени места.

Тонева заложи също така на това делата да приключват в разумни срокове, каквито са изискванията на международните стандаарти.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай