Томислав Дончев закова Асен Василев. Тайни срещи с "Лукойл"

Разкри защо поскъпват горивата

Томислав Дончев закова Асен Василев. Тайни срещи с "Лукойл" | StandartNews.com

Бившият енергиен министър Делян Добрев и бившият вицепремиер Томислав Дончев заковаха вицепремиера и финансов министър Асен Василев заради постъпването на горивата. Дончев разкри тайни срещи на Василев с "Лукойл", след което започва поскъпването.

Някой прибира по 10 млн. на ден, обяви депутатът от ГЕРБ. И обясни пред журналисти в НС цялата схема.

България купува уралски нефт, който за разлика от сорта Брент, поевтинява, каза Делян Добрев.

„Българската рафинерия работи с уралски нефт. Цената му през последната 1 година няма изменение.  Няма изменение на цената на акцизите, нито на ДДС. А горивата са 1 лев по-скъпи. За последните 6 месеца цената на масовия бензин и дизел са скочили с 36 и 37%”, заяви Добрев.

Той показа данни на „Блумбърг”, според които от февруари уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел.

„След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин. Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев”, заяви Добрев.

„Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни дере и ги прибира в собствения си джоб”, заяви Добрев.  

„Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда. Всички ние купуваме на ден около 10 милиона литра. По 1 лев разлика – някой прибира по 10 милиона на ден. Управляващото мнозинство ни занимава с всичко друго, но не и с това какво се случва на пазара на горива”, каза Добрев.

Депутатът каза, че от ГЕРБ са предложили още миналата седмица да се създаде комисия в НС, която да провери въпроса. Получили са подкрепа за това и от „Демократична България”. Внесена е била докладната. В петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия. „НЕ само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма”, каза Добрев.  

„Колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо”, каза Томислав Дончев. „За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира депутатът.

„Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с „Лукойл”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Едно производство в КЗК е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с „Лукойл”, нямаше да имаме съмнения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК да продължим да купуваме руски петрол. За газа казваме: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкараме посредниците и да върви далаверата. 100 милиона само за месец май”, каза Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай